Širom Europe slučajevi trovanja djece salmonelom u omiljenom slatkišu

 

U Francuskoj je otkriven najmanje 21 slučaj zaraze bakterijom salmonelom nakon konzumiranja Kinder čokoladnih proizvoda zbog čega je međunarodni proizvođač slatkiša Ferrero povukao nekoliko proizvoda iz prodaje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nacionalni referentni centar za salmonelu Instituta Pasteur identifikovao je najmanje 21 slučaj salmoneloze, od čega je osmoro djece hospitalizirano, navodi se u saopštenju.

Bakterije salmonele uzrokuju gastrointestinalne poremećaje, koji negativno utiču na malu djecu, imunokompromitovane osobe, trudnice i starije osobe. Simptomi uključuju visoku temperaturu koja se javlja unutar 48 sati od konzumiranja kontaminiranih proizvoda.

Infekcija je nastala nakon izbijanja epidemije salmoneloze u nekoliko evropskih zemalja.

Svi zaraženi proizvodi proizvedeni su u fabrici u Arlonu u Belgiji, a sadrže isti genetski soj koji je bio odgovoran za izbijanje zaraze u proizvodima u Velikoj Britaniji i Irskoj, dodaje se u saopštenju.

Shodno tome, kompanija Ferrero je povukla četiri Kinder proizvoda iz prodavnica i supermarketa uključujući Surprise, Kinder Schoko-Bons i Kinder Mini jaja, Kinder Happy Moments, Kinder miks… Većina proizvoda je sa rokom upotrebe do kraja augusta 2022.

Zdravstvene vlasti su upozorile potrošače da odmah unište kontaminirane proizvode.

Ovo je druga epidemija trovanja hranom u Francuskoj ove godine, nakon izbijanja Escherichie coli povezane s konzumiranjem zamrznutih pica Nestleovog brenda Buitoni, a što je izazvalo smrt dvoje djece.