Serge Brammertz: Stanišić i Simatović su imali plan da bi kreirali etnički čistu teritoriju

Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, najzaslužniji je što su zloglasni Škorpioni uvršteni u treću izmijenjenu optužnicu Stanišiću i Simatoviću.

On je za emisiju “Mreža”, koja se emituje na Federalnoj televiziji (FTV) govorio o ovom procesu koji je trajao punih 20 godina, negiranju genocida i želji za rehabilitacijom zločinaca.

Brammertz kaže da presuda Stanišiću i Simatoviću bitan trenutak za ovaj sud.

“To će biti zadnja žalbena presuda i ovo je vrlo bitan predmet. Pokazuje direktno učešće srpskog vodstva u zločinima koji su počinjeni u BiH i Hrvatskoj. Mi smatramo da zbog svojih položaja u državnoj bezbjednosti Stanišić i Simatović su bili svjesni postojanja udruženog zločinačkog poduhvata. Oni su imali taj plan da bi kreirali etnički čistu teritoriju u srpskim krajevima i zato je to vrlo bitan predmet”, naglasio je Brammertz.

Smatra da je negiranje genocida jedan od glavnih problema u bivšoj Jugoslaviji.

“Ne radi se o slobodi govora. Ako postoji zakon po kojem je krivično djelo ako se negira genocid, to nije sloboda govora. Ovo negiranje je dio genocida, na neki način. Jer genocid uništava jednu grupu zbog onoga što oni jesu, zbog njihovog identiteta. A negiranje genocida također doprinosi tome. Zato sam za to da se uvede zakon o zabrani negiranja genocida. Moje kolege se moraju suočiti sa nekakvim problemima da bi se krivično gonili takvi slučajevi”, rekao je Brammertz.

Kad se glorificiraju ratni zločinci, to je isto veliki problem, naveo je.

“Grafiti Karadžića, Mladića itd., ali oni nisu heroji. Naprotiv. Oni su koristili položaje koje im je njihov narod dao da bi počinili strašne zločine. Niko na ovom sudu nije gonjen zbog toga što su branili svoj narod. Optuženi su i osuđeni jer su kršili ženevske konvenkcije, jer su ubijali civile, silovali žene. Gonjeni su i osuđeni jer su uništavali crkve, džamije, ubijali zatvorenike koji su bili zaštićeni ženevskim konvencijama. Ti pojedinci ni u kojem slučaju nisu heroji, ali određeni dio stanovništva ne gleda na stvari na taj način”, ističe Brammertz.