SENAD SOFTIĆ OTVORENO: “KM dijeli sudbinu eura i situacija je zaista teška po pitanju inflacije” (VIDEO)

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je danas u Sarajevu da, budući da je KM vezana za euro, mi dijelimo sudbinu eura i situacija je zaista teška po pitanju inflacije.

 • Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je danas u Sarajevu da, budući da je KM vezana za euro, mi dijelimo sudbinu eura i situacija je zaista teška po pitanju inflacije.

   

   

  – Ekonomska situacija je teška u cijelom svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini po pitanju sve izraženijeg rasta cijena, odnosno inflacije – istakao je Softić.

  Dodao je da nije prvi put da su dolar i euro tako blizu po vrijednosti, ali očekuje da će se stanje u narednom periodu normalizirati smirivanjem situacije u Ukrajini.

  Softić tvrdi da su konvertibilna maraka i bh. monetarni sistem stabilni i mi nemamo tu vrstu monetarne inflacije, niti se može desiti deflacija kad je u pitanju konvertibilna marka.

  – Dobro je da imamo stabilnu valutu i da u tom smislu dajemo neku vrstu garancije za donosioce odluka da će tako ostati i u budućnosti – rekao je Softić.