SENAD ALIĆ ODGOVORIO NA OPTUŽBE: “Nisam kontaktirao s Hodžićem, a Elzinu Pirić ću tužiti za…!”

 

Senad Alić, zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona s najdužim stažom, koji je kao kandidat Pokreta demokratske akcije (PDA) dobio novi mandat, odlučio je podržati novu većinu koju predvodi Stranka demokratske akcije (SDA).

O svojoj odluci da ide protiv organa stranke i o optužbama za korupciju i političku trgovinu, Alić je danas, u pauzi konstituirajuće sjednice Skupštine TK prvi put progovorio.

“PDA nisam napustio, a očekujem da me rukovodstvo na čelu s Elzinom Pirić isključi iz stranke, kao i Jakuba Suljkanovića. Razlog neslaganja unutar PDA su katastrofalni rezultati na izborima 2022. godine. Od prošlih Općih izbora mi smo imali pad od 22 hiljade glasova”, rekao je danas Alić.

Podsjećamo, Aliću se u podršci novoj većini priključio i stranački kolega Jakub Suljkanović, inače bivši premijer TK i nekadašnji kantonalni ministar finansija.

“Nakon izbora smo imali analizu kroz sedam-osam dana, nismo se moglu usaglasiti, jer niko nije prihvatio krivicu za rezultat, a na čelu je predsjednica Pirić”, rekao je Alić.

O optužbama za političku trgovinu, koje je PDA uputila i visokom predstavniku Christianu Schmidtu, Alić je rekao da “poziva sve pravosudne institucije i agencije da istraže optužbe Elzine Pirić, protiv koje će biti podnesena krivična prijava”.

“Mi ni s kim nismo viodili razgovore. Općinski odbora PDA Sapna, koji je imao rezultat preko 50 posto, zatražio je od mene i devet vijećnika iz Sapne da više ne djelujemo u ovom političkom subjektu i tako ugrožavamo teritoriju Sapne. Mi ćemo po zakonu djelovati kao samostalni zastupnici u Skupštini TK. Općinski odbor PDA Sapna i svi vijećnici kompletno prelaze u SDA”, kaže Alić.

Na pitanje da li se vraća u SDA, Alić kaže da nije donio odluku po pitanju nastavka svog političkog djelovanja, ali da će zajedno sa Suljkanovićem zatražiti sastanak s visokim predstavnikom Schmidtom.

“Izborni rezultat u dva ciklusa pokazao je da je PDA politički projekat koji, po meni, nema budućnost”, istakao je Alić.

O optužbama da je u SDA prešao zbog kontakata s Abdurahmanom Hodžićem, Alić je rekao da s njim nije imao nikakvog kontakta.

“Nisam imao nikakav nijedan jedini razgovor s Abdurahmanom Hodžićem, Hodžom kako ga nazivaju. Iz tog razloga hoću da podnesem krivičnu prijavu, da se to ispita. Ja nisam preletač, nego izabrani zvaničnik i imam pravo po Izbornom zakonu da djelujem onako da zaustavim da svako šest-sedam mjeseci dolazi do promjene većine. Cilj je da izdržimo mandat od četiri godine i ispuniti obaveze koje očekuju građani TK”, rekao je.

O okupljanju ispred porodične kuće Jakuba Suljkanovića u Srebreniku, koje je uslijedilo nakon što su se on i Alić priklonili novoj većini u TK, alić kaže da to “apsolutno ne podržava”.

“Imamo nezvaničnu informaciju da je dio rukovodstva PDA išao na tuđi posjed da protestuje i to ne pred Jakubovu kuću, nego pred kuću njegovog oca, u kojoj on živi kao podstanar. Ja nisam zabrinut za svoju sigurnost, bojim se samo Boga. Ne poredim nijednu drugu personu s Bogom. Ako smatra neko da to treba da uradi, a ima prijetećih poruka, koje su usmjerene ka nadležnim institucijama. Ja vjerujem da su prijetnje pojedinačne, da nisu institucionalne, a vrijeme će pokazati. Hrabro se krećem kantonom i državom, imam na to pravo kao neko ko je tri puta ranjen za ovu državu. Ko smatra da se može kukavički ponašati ja sam tu redovno na ulici i u gradu”, poručio je Alić i dodao ko smatra da se može kukavički ponašati ja sam tu redovno na ulici i u gradu.