Šef mađarske diplomatije: Ukrajina prijeti našem suverenitetu, blokirat ćemo im pomoć iz EU

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto izjavio je da Ukrajina prijeti mađarskom suverenitetu zbog navodnih namjera da raznese naftovod Druzhba (Prijateljstvo) koji toj zemlji isporučuje rusku naftu.

Prema njegovim riječima Ukrajina postaje “sve više neprijateljski raspoložena prema Mađarskoj”, jer od 1. septembra “mađarske škole u Zakarpatju neće moći da rade”, a mađarska banka OTP Ukrajina uvrštena je na listu međunarodnih sponzora terorizma.

Osim toga, Szijjarto se pozvao na članak The Washington Posta, prema kojem je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski navodno predložio da se digne u zrak naftovod Druzhba, koji snabdijeva naftom Mađarsku, prenosi Ukrajinska Pravda.

Izjava je objavljena u provladinoj mađarskoj publikaciji Origo. U tekstu se tvrdi da je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, navodno odobrila bombardovanje Druzhbe.

“Takva prijetnja je u suprotnosti sa suverenitetom Mađarske jer je sigurnost snabdijevanja energijom pitanje suvereniteta. Ako neko poziva na nemogućnost snabdijevanja Mađarske energijom, on zapravo napada suverenitet Mađarske”, rekao je Szijjarto.

Također je obećao da će blokirati svaku vojnu pomoć Ukrajini na nivou Evropske unije dok Kijev ne ukine status međunarodnog ratnog sponzora OTP banci.