SDA Stari Grad: Hapšenje Skake je dio šireg političkog plana za oslabljivanje najjače stranke Bošnjaka

Nakon hapšenja Abdulaha Skake, bivšeg gradonačelnika Sarajeva i ambasadora BiH u Kataru, oglasila se SDA Stari Grad.

“Danas smo sa velikom zabrinutošću primili vijest o hapšenju bivšeg gradonačelnika i bivseg predsjednika OO SDA Stari Grad Sarajevo, Abdulaha Skake. Želimo istaći da, prema principima pravde i vladavine prava, svako je nevin sve dok mu se krivica ne dokaže izvan razumne sumnje. Stoga, izražavamo podršku gospodinu Skaki u ovom teškom trenutku”, naveli su.

Smatraju da hapšenje Skake ne može proći neprimijećeno u kontekstu političkog pritiska koji se posljednjih mjeseci vrši na članove Stranke demokratske akcije (SDA).

“Smatramo da su ovi događaji dio šireg političkog plana usmjerenog na oslabljivanje najjače stranke Bošnjaka i, nažalost, političkog marginalizovanja Bošnjaka uopšte. Podsjećamo da je princip nevinosti osnovno načelo pravde koje se mora poštovati u svakoj pravnoj državi. Očekujemo da se proces hapšenja i optuživanja gospodina Skake odvija u skladu s pravnom procedurom, uz poštovanje njegovih prava”, dodali su.

Pozvali su sve nadležne organe da obezbijede nepristrasnu istragu, zasnovanu na činjenicama i dokazima, kako bi se utvrdila istina o optužbama protiv gospodina Skake.

“Također, apelujemo na medije i javnost da budu odgovorni u izvještavanju o ovom slučaju i da se suzdrže od preuranjenih zaključaka ili pretpostavki. Ovo hapšenje nas podsjeća na važnost zaštite demokratskih principa i vladavine prava. Svi građani imaju pravo na pravično suđenje i pravo na odbranu. Također, naglašavamo da politički pritisci na bilo koju političku stranku, bez obzira na njenu snagu ili popularnost, narušavaju temelje demokratije i slobode izražavanja. U ovim izazovnim vremenima, važno je održavati dijalog i toleranciju među svim političkim strankama i građanima. Pozivamo sve relevantne aktere da se suzdrže od političkih igara i manipulacija koje samo produbljuju podjele i dovode do političkog polarizovanja”, saopćili su.

Na kraju su izrazili podršku Skaki uz rečenicu: “Vjerujemo da će se istina o ovom slučaju isplivati na površinu i da će pravda biti zadovoljena.”