SCHMIDT – NEUTEMELJENO: U preporuci EK ne postoje “preostali uvjeti” da Evropsko vijeće dodijeli kandidatski status BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nije prisustvovao inauguraciji novog saziva Predsjedništva BiH, ali je dan kasnije, 17.11.2022. godine, uputio čestitku novoizabranim članovima Predsjedništva BiH i “poželio im sreću u zajedničkom radu za boljitak svih građana BiH”.

 

Konstituirajuća sjednica novog saziva Predsjedništva BiH održana je 16.11.2022. godine, a na njoj su svečanu zakletvu položili, preuzeli dužnost te održali govore članovi ovog tijela izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini u mandatnom periodu 2022 – 2026. godina: Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić.

Kako je povodom Schmidtove čestitke navedeno na zvaničnoj stranici Ureda visokog predstavnika (OHR), visoki predstavnik je “naglasio značaj brzoga formiranja vlasti i provedbe prioritetnih reformi kako bi BiH ostvarila status kandidata za članstvo u EU u prosincu te postigla napredak u euroatlantskim integracijama”.

U samoj čestitki je, pored ostalog, Schmidt podsjetio da bi u decembru ove godine Evropska unija mogla donijeti odluku o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine te pozvao Predsjedništvo BiH “da ispuni preostale važne prioritete neophodne da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status”.

Kompletan tekst na Istinomjer.ba.