“SB” NA LICU MJESTA: Ibrahim Hadžibajrić i sekretarka Alma Destanović predati Tužilaštvu KS (FOTO)

Kako je rekla Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS, oni će biti zadržani 24 sata nakon čega će postupajući tužilac donijeti odluku o daljim mjerama.

 

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, predat je danas u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Osim Hadžibajrića, predata je i Alma Destanović, sekretarka Općine, prenosi N1.

Podsjetimo, oni su uhapšeni u okviru akcije “Start” jučer sa još pet osoba.

Kako je rekla Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS, oni će biti zadržani 24 sata nakon čega će postupajući tužilac donijeti odluku o daljim mjerama.

Tužilaštvo KS tereti ih za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca, te primanje i davanje dara.

Sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizovali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe.

Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije SKY, ako bi prikrivali tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela.

Dakle, terete se da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području Opštine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada konvertibilnih maraka.

Osumnjičenom Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi sa područja Stari Grad, od koje je primio mito u iznosu od 150.000 KM. U toku je ispitivanje osumnjičenih u prostorijama MUP-a KS.