SASTANAK U MOSTARU O IZBORNOM ZAKONU IZGLEDAO KAO USTUPAK ČOVIĆU I DODIKU: O tome se mora raspravljati u institucijama (VIDEO)

Jedni kažu to je konačni čin izdaje BiH, drugi uvjeravaju dižemo porušene mostove.

Delegacije stranaka koje vladaju na državnom nivou prije tri dana u Mostaru su dogovorili da formiraju radnu grupu koja će raditi na izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine što je dio koalicionog dogovora, ali i zadatak koji je međunarodna zajednica ostavila domaćim političarima, piše televizija Hayat.

Nikšić, Dodik i Čović kazali su nakon sastanka da su odredili po jednu osobu iz svojih stranaka koja bi trebala pripremati plan za izmjenu Izbornog zakona. Međutim, ovakav njihov dogovor naišao je na brojne kritike, koje se najviše tiču toga da je nedopustivo tako važne izmjene svoditi na dogovor između samo tri političke opcije.

“I ranije smo znali da su obećani određeni ustupci u pogledu smjene CIK-a, izmjena izbornog zakona po mjeri HDZ-a, ali i po mjeri Dodika, na koje je koalicija za čijeg se lidera postavio Nikšić, pristala, međutim ne smije se dozovliti da ovo sada ovako prođe”, poručuje Šemsudin Mehmedović.

“Da je sastanak u Mostaru izgledao kao činjenje ustupaka Dodiku i Čoviću”, smatra i Adil Kulenović.

Ovim povodom oglasili su se I iz Koalicije Pod lupom, kažu o izmjenama izbornog zakona mora se raspravljati u institucijama države. Mora se formirati interresorna radna grupa i mora se omogućiti javna rasprava o ovoj temi.

O ovome se se oglašavale I druge političke opcije. Iz NES-a smatraju da o izbornim reformama moraju odlučivati sve stranke, a iz DF-a su poručili da je sastanak u Mostaru finalni čin izdaje države Bosne i Hercegovine.