SAFET KEŠO O KONAKOVIĆEVOJ POLITICI: “Mi smo ‘kompromise’ mogli praviti i 1992.” (VIDEO)

“Sve što Trojka naziva kompromis je kompromit”, poručio je danas zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine.

 

Safet Kešo, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, bio je danas gost u programu televizije Hayat gdje je govorio o gasnom povezivanju BiH i opasnostima predaje energetskog suvereniteta naše domovine, ali i koaliciji Trojke sa HDZ-om i SNSD-om.

Povodom današnje odluke Vijeća ministara BiH o gradnji istočne i južne gasne konekcije, Kešo kaže da je ovo pitanje, ipak, trebalo biti riješeno državnim zakonom.

“Odluka je štetna i umanjila je mogućnost donošenja državnog zakona o gasu”, rekao je on.

Kako pojašnjava, to što se nije išlo prema ovom zakonu, je najštetnija stvar koja se mogla desiti.

“Čime je Trojka motivirana da podrži takve odluke? Slijede naredni koraci kada ćemo govoriti istinu, kao i do sada”, dodao je on.

Kešo kaže i kako su dvije pozadine uklanjanja Bh. gasa: ona ekonomska te mogućnost da sutra postoji “dodatni mehanizam ucjene jer su HDZ i SNSD pronašli lozinku za Trojku”.

“Sve što Trojka naziva kompromis je kompromit”, poručio je danas zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine.

Kako dodaje, neki će reći da su sve ovo krupne riječi, ali je ovo vrijeme krupnih odluka.

“Nastoje stabilizirati pozicije u foteljama ne vodeći računa o posljedicama odluka na koje pristaju, ne vodeći računa o interesima BiH. Krupne riječi i odluke, a plodove odluka ćemo tek brati”, napominje on i dodaje:

“Mogli smo i mi te kompromose napraviti 1992. godine, reći u koji saf želite da stanemo… Mi ni danas nemamo potrebu da dominiramo kao najbrojniji narod, samo tražimo naša prava”, poručio je on.

Govorio je i o izvještaju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Komentari na račun našeg časnog čovjeka reisa Kavazovića, prvo je pripremljen atak,…On je iz pozicije čovjeka koji čita, razumije govorio, te muslimana kojem je vjerska obaveza da poziva na odbranu zemlje”, pojasnio je Kešo te dodaje:

“Da nas je pozvao da prestanemo braniti zemlju, prestao bih ga cijeniti. Nije rekao da ćemo ići u Srbiju ili Hrvatsku, već nas je fokusirao na našu zemlju i ne vidim ništa sporno. Dobro je da je visoki predstavnik to izbacio iz govora. Staviti u istu ravnu njega i Dodika bilo bi neprihvatljivo.”

Kaže da je razočaran izborom visokog predstavnika ovog puta.

“Naš narod je tradicionalno vjerovao da će Njemačka, tj. onaj ko delegira, ličiti na najbolji dio svog naroda, da će se objektivno postaviti prema svima”, zaključio je on.