Sabina Ćudić pozvala na političku neutralizaciju Milorada Dodika

Foto: I. Š./Klix.ba
Povodom skandaloznog pisma Milorada Dodika upućenog Viktoru Orbanu, koje je danas objavio portal Klix.ba, oglasila se Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

Na početku ističe da svjetonazor Milorada Dodika koji je pokazao u pismu Viktoru Orbanu već smo i vidjeli i iskusili na unutrašnjopolitičkom planu.
“Rasizam, šovinizam i ekstremni konzervativizam koji guši sve slobode bila je njegova nit vodilja u političkom djelovanju. Bosnu i Hercegovinu je tim postupanjem doveo na rub sukoba, a Republiku Srpsku odveo u izolaciju. Dodik se potrudio da se na RS gleda kao na jedno od najmračnijih mjesta u Evropi. Negiranje i relativiziranje ratnih zločina, uključujući i genocid, postala je norma političkog establišmenta u Republici Srpskoj. Tu su i stalne uvrede na račun cijelih naroda, pogotovo Bošnjaka, te pokušaji uništenja Bosne i Hercegovine a pogotovo njenog multietničkog i multikonfesionalnog karaktera”, rekla je.

 

“Sve to odvijalo se pred očima međunarodne zajednice, a odgovor brojnih njenih zvaničnika bio je da je to njegova retorika u cilju održanja političke moći. U pismu Viktoru Orbanu, Milorad Dodik se otvoreno zalaže za uređenje Evropske unije na istim vrijednostima koje je učinio mainstreamom u Republici Srpskoj: islamofobija, radikalni patrijarhat, putinofilija i hrišćanski fundamentalizam. Vjerujem da je ovo pismo kap koja je prelila čašu za predstavnike međunarodne zajednice iz liberalnih demokratija. Jasno je da Dodik svoje vrijednosti ne planira zadržati samo za unutrašnju upotrebu, već se planira uvezivati s retrogradnim snagama unutar EU kako bi ih osnažio”, navodi Ćudić.

Dalje ističe kako je Republika Srpska pod Dodikovom vlašću trenutno najotvoreniji prostor u Evropi za najveće političko i ideološko mračnjaštvo i nema sumnje da je on kao neprikosnoveni autoritet u tom entitetu vrlo značajan oslonac ekstremnim evropskim desničarima koji su još uvijek u manjini.

“Taj oslonac se mora ukloniti a Republika Srpska kulturno, ideološki i politički dekontaminirati što je jedino moguće političkom neutralizacijom Milorada Dodika. Na to pozivam sve progresivne kako domaće tako i međunarodne političke snage. Dodik je sigurnosna opasnost, kako za BiH tako i za Evropu. Na to smo već više puta iz Naše stranke upozoravali, a nakon njegovog pisma Orbanu potrudit ćemo se da to shvate i oni koji su imali sumnje u to ko je Dodik, pa ga čak smatrali kredibilnim partnerom za pregovore o budućnosti BiH”, zaključila je.

Foto: I. Š./Klix.ba