REŽIM U BEOGRADU NIŠTA NE PREPUŠTA SLUČAJU: Srbija uhapsila Srbe sa Kosova pod optužbom da podržavaju kosovsku nezavisnost

Dragan Nikolić, bivši kosovski policajac iz Leposavića, i još trojica srpskih državljana Kosova nalaze se u srpskim zatvorima pod optužbama da su “dijelili propagandni materijal koji promovira nezavisnost Kosova”.

Njih sada srpsko tužilaštvo tereti da su radili “protiv ustavnog poretka Srbije” i “zahtijevali nasilnu promjenu ustavnog poretka Srbije”.

Nikolićev advokat Ivan Ninić potvrdio je za Radio Slobodna Evropa na srpskom jeziku da je njegovom klijentu produžen pritvor za još 30 dana.

Nikolić je bio jedan od policajaca koji je napustio redove kosovskih snaga za sprovođenje zakona, kada su Srbi odlučili da kolektivno bojkotuju institucije.

Još uvijek se ne zna tačno šta je dovelo do hapšenja Nikolića i još trojice Srba i o kom materijalu je riječ.

“Sve je počelo tako što su Srbi, koji su predloženi za svjedoke, pozvali policiju na broj 192 i prijavili neke stvari”, rekao je Nikolićev advokat, ali ne razjašnjavajući dalje.

Protiv uhapšenih navodno ima 10 svjedoka, ali je advokat pokazao da su svi oni koji primaju platu od Liste Srbija, najveće stranke na Kosovu koju kontrolira Beograd.

Nikolić i još trojica Srba s Kosova uhapšeni su tokom aprila mjeseca prilikom prelaska granice sa Srbijom.

Srpske vlasti uopće nisu objavile ova hapšenja, ali su njihovi advokati obavijestili javnost.

S druge strane, država Kosovo uopće nije objavila da su srpski državljani Kosova uhapšeni u Srbiji.