Reagirali iz Delegacije EU u BiH: Kordić pokazao užasan nedostatak stida i empatije prema žrtvama

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini reagirali su na sramotnu izjavu Darija Kordića da se ne kaje zbog svojih postupaka tokom rata.

Ratni zločini
– Sramotna izjava Darija Kordića da se ne kaje zbog svojih postupaka tokom rata od 1992. do 1995. godine pokazuje užasan nedostatak stida i empatije prema svima koje su ubile snage koje je on predvodio tih godina – saopćeno je danas iz Delegacije EU u BiH.

Iz Delegacije EU u BiH naglašavaju kako su ratni zločini nad nedužnim civilima zbog kojih je Kordić bio zatvoren iscrpno dokumentovani i dokazani na sudu.

– To su utvrđene činjenice. Umjesto da razmišlja o životima koje je svojim djelima uništio i posljedicama koje trpe porodice njegovih žrtava, on je odlučio dati nečuvene komentare koji glorifikuju njegove postupke i produbljuju traumu svih onih koji su pogođeni ratom – istakli su.

Dodali su kako takvi komentari drže BiH zarobljenu u prošlosti i trebaju ih u potpunosti osuditi svi koji se zalažu za istinu, pravdu i istinsko pomirenje.

Isplivao snimak
Naime, ovih dana u fokus javnosti dospio je snimak na kojem ratni zločinac Dario Kordić na pitanje je li vrijedilo zatvora i rata odgovara kako bi sve ponovio i kako ni sekunde ne bi zamijenio.

Kordićeva izjava izazvala je žestoke reakcije. Između ostalog, danas su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida pisali Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove.