RAMIZ SALKIĆ PODSJEĆA SCHMIDTA: “Vaša obaveza je da uklonite sa političke scene one koji prijete miru i krše Dejtonski sporazum.”

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske rekao je reagujući na jučerašnji skup u Banjoj Luci i izjave Milorada Dodika na tom skupu, da visoki predstavnik ima obavezu i mehanizme da ukloni sa političke scene sve one koji ugrožavaju mir i provođenje mirovnog sporazuma. “Obaveza visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Christiana Schmidta, jeste da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum.
Visoki predstavnik ima obavezu i mehanizme da ukloni sa političke scene sve one koji ugrožavaju mir i provođenje mirovnog sporazuma. Pozivi Milorada Dodika na podjelu Bosne i Hercegovine predstavljaju otvoreno i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ugrožavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu.
Milorad Dodik je svojim istupom, uz podršku stranačkih i koalicionih partnera, potvrdio da nastavlja separatističku politiku na temeljima negiranja države Bosne i Hercegovine, veličanju onih koji su počinili genocid i druge teške ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik je ovakvim porukama direktno pozvan i dužan je da reagira i zaustavi ovakvo ponašanje, ukoliko se uopšte osjeća visokim predstavnikom i za ovaj entitet u Bosni i Hercegovini.

Ove poruke Milorada Dodika obavezuju na potpunu političku mobilizaciju probosanskih političkih snaga radi rješavanja statusnih prava Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu. U toj borbi niko ne bi smio biti po strani i gledati uskostranačke interese, već svi zajedno trebamo i moramo iskoristiti sva demokratska i politička sredstva da dođemo do naših prava u ovom entitetu.

Naša institucionalna ravnopravnost, mogućnost da utičemo na proces donošenja odluka u ovom entitetu najbolji je garant i odgovor Dodiku i njegovim separatistima da njihovi ciljevi o podjeli Bosne i Hercegovine neće biti ostvareni.

Ujedinimo se u odbrani naše domovine Bosne i Hercegovine, dostojanstva i prava onih koji su se vratili nakon progona i genocida da žive ovdje i nastave da se bore za svoja ognjišta, prava i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu” rekao je potpredsjednik Salkić.