Rama: Putin bi bio zadovoljan novim sukobom na Balkanu

Simpatije prema Moskvi su jake u Srbiji, čak su veoma jake u RS, gdje živi većina Srba u Bosni i Hercegovini, izjavio je Rama

Premijer Albanije Edi Rama istakao je da je proglašenje nezavisnosti Kosova bila ispravna odluka i da je u toku proces pomirenja sa Srbijom koji će, kako je naveo, dugo trajati, dodajući da bi ruski predsednik Vladimir Putin bio zadovoljan kada bi na Zapadnom Balkanu izbio novi sukob, prenosi Kosovo online.

Rama je u intervjuu za njemački “Spiegel” naglasio da želi da integriše zapadni Balkan i garantuje nezavisnost Kosova, dok istovremeno želi da izliječi “fantomske bolove Srbije”.

– Sada postoji proces pomirenja, koji će trajati dugo vremena – rekao je Rama.

Šef albanske vlade je naglasio da Rusija podgrijeva sukob na Balkanu i ugrožava “krhki mir”.

– Da li ste čuli koliko puta Putin pominje Kosovo u svojim govorima? Stalno ponavlja: ​​”Kosovo, Kosovo, Kosovo”. Šef Kremlja podstiče najbolniji od svih neriješenih problema na Balkanu i čini sve da stvori novi fitilj – izjavio je Rama.

On je, između ostalog, primijetio da su stanovnici u regionu podijeljeni na one koji se protive Putinu i one koji ga podržavaju.

Rama smatra da bi “Rusija bila zadovoljna kada bi nešto krenulo u pravcu sukoba na Balkanu”.

– Čak 80 posto pravoslavnih Srba pozitivno misli da Putin pokazuje snagu Zapadu u Ukrajini, ako se tako može reći. Simpatije prema Moskvi su jake u Srbiji, čak su veoma jake u RS, gdje živi većina Srba u Bosni i Hercegovini – izjavio je Rama.

Inicijativa “Otvoreni Balkan”
Naveo je da u Crnoj Gori postoji duboka podjela između crnogorskog i srpskog stanovništva.

– Moramo biti svjesni da se ovaj uticaj može pretvoriti u nešto strašno – kazao je Rama.

Albanski premijer je istakao da je nedavno došlo do ohrabrujućih pomaka na Balkanu, aludirajući na inicijativu “Otvoreni Balkan”.

– Zato želim da Srbija, Albanija i Crna Gora stvore neku vrstu mini šengenskog prostora za bolju razmjenu – zaključio je Rama.