PRVO SU BILI HOTELI I REZIDENCIJE, SADA SE O BUDUĆNOSTI BIH PREGOVARA U BRISELU!

 

Krajem ove sedmice pojavila se nepotvrđena informacija da bi novi krug razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH i ograničenih izmjena Ustava BiH mogao biti održan u Briselu.

Iz Delegacije EU nisu mogli potvrditi takvu informaciju. No, u HDZ BiH koji najviše insistira na izmjenama u posljednji čas, uz jako lobiranje Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića među članicama EU, nadaju se pregovorima u Briselu.

Zamjenica predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto koja je i članica Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH potvrdila je da nema službenog poziva za razgovore u Bruxellesu i da je sve, dok do toga ne dođe, u sferi špekulacije.

“Mi u ime njih ne možemo ništa govoriti. Oni će procijeniti. Ipak, ja se nadam da će do toga doći jer trenutno u BiH nema važnijeg pitanja od promjene Izbornog zakona te stvaranja formalnih preduvjeta za održavanje izbora”, rekla je Krišto za Glas Srpske.

Danas se oglasio i državni zastupnik Saša Magazinović (SDP BiH) u vezi pregovora u Briselu. Prvo su pregovori o budućnosti naše države iz institucija preseljeni u rezidencije i hotele, a kada to nije dalo rezultata sada pripremaju izmještanje pregovora o našoj državi izvan granica BiH. Pripremaju se novi “pregovori”, ovaj put u Briselu… Šta mislite koji je razlog?”, naveo je Magazinović.

Podsjećamo, u posljednjem krugu pregovora koji su održavani četiri dana u Delegaciji EU nisu bile pozvane građanske stranke SDP, DF i Naša stranka koje imaju 10 zastupnika u Državnom parlamentu. Njihove predstavnike su pozvali na odvojeni sastanak o paketu integriteta odnosno unapređenju izbornog procesa.

Nakon što su propali ti pregovori samo nekoliko dana kasnije predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izrazio je određeni optimizam da može doći do dogovora, navodeći da su razgovori u tom formatu u kojem su vođeni iscrpljeni.

Tada su razgovarali i SDA, SBB, NIP i NES koji nemaju dovoljno ruku da usvoje izmjene osim ako se ne pridruži i SNSD Milorada Dodika i satelitske stranke.

No, ono što je paradoks je da Dodik ne učestvuje u razgovorima tvrdeći da je riječ o “dogovoru stranaka u FBiH”, ali da će na mig HDZ-a i Čovića dati svoju podršku, a u isto vrijeme ne pozivaju se stranke koje imaju jednu četvrtinu poslanika u Predstavničkom domu PS BiH.

Evropski zvaničnici, kao i ambasador SAD, ali i drugi evropski zvaničnici koji su proteklih dana bili u BiH istakli su kako izbora u oktobru mora biti, te da je sad prioritet osigurati finansijska sredstva. Izbori bi trebali biti raspisani početkom maja, a 15 dana nakon raspisivanja je rok za osiguranje finansijskih sredstava.