Proširena istraga protiv Bega: Hadžibajrić sakrio 150.000 KM

Tužilaštvo KS uputilo je Kantonalnom sudu u Sarajevu prijedlog da za još dva mjeseca produži pritvor načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću i sekretarici Općine Almi Destanović, koji su nedavno uhapšeni u akciji “Start” u Sarajevu.

Finansijska istraga
Ročište će, prema novom prijedlogu Tužilaštva, biti održano danas. Hadžibajrić se nalazi u pritvoru u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) u Zenici.

„Avaz“ iz izvora bliskih istrazi saznaje da je protiv njega proširena istraga za dvije nove tačke. Naređena je i finansijska istraga.

Prema informacijama „Avaza“, Tužilaštvo KS sumnjiči Hadžibajrića da je falsificirao potpise za podršku na izborima prije nekoliko godina, a koje je zatim predao CIK-u. Sumnja se da je podrška za izbore lažirana i da je nisu potpisali svi uposlenici Općine Stari Grad.

Tada je Hadžibajrić bio čelnik NBL stranke.

Osim toga, Tužilaštvo ga dodatno sumnjiči da je na računu imao određenu sumu novcu, nezvanično 150.000 KM, koju nije prijavio Uredu za borbu protiv korupcije, a morao je. Zbog ove malverzacije Ured ga je prije tri godine prijavio Tužilaštvu.

Podsjećamo, Hadžibajriću se stavlja na teret i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi s područja Starog Grada, a od koje je primio mito u iznosu od 150.000 KM.

Poruke na Skyu
Osumnjičen je i za mućke u vezi s naplatom parkinga. Sve ove nezakonitosti otkrio je Sky, koji je imao i koristio Hadžibajrićev sin Seid. On je, također, uhapšen i nalazi se u pritvoru u Vojkovićima.

Hadžibajrića su na Skyu zvali Ibro, Hadžija i Beg. Tužilaštvo tvrdi da je uzimao 80 posto zarade od parkinga.

Blokirana novčana sredstva
Sud je prije mjesec donio rješenje o blokiranju novčanih sredstava te privremenoj obustavi transakcija, i to Ibrahimu Hadžibajriću 217.000 KM i 5.270 eura, dok je Almi Destanović blokirano 161.000 KM.