Prof. dr Vladimir Kovčin- Da li soda bikarbona stvarno leči rak?

 

Zbog neznanja, nemoći, nedostaka pravog leka, zbog toliko toga, mnogi u sodi bikarboni vide spas i za najteže bolesti. Onda malo-malo čujemo da pomaže i kod kancera, a desi se čak da tako nešto izjave i lekari. Onkolog Vladimir Kovčin za portal Nova.rs priča ima li ikakve istine u ovim tvrdnjama i odakle uverenje da soda leči rak.
Pulmolog prof. dr Branimir Nestorović je u jednoj TV emisiji kao lek za karcinom pominjao sodu bikarbonu, a ranije je govorio i da soda pomaže kod autoimunih bolesti.

To je dodatno podgrejalo nade onih koji uveliko veruju da je soda bikarbona svemoćna, pa i da je jača od kancera. Pozadina je, čini se, uverenje da soda bikarbona reguliše pH vrednost krvi stvarajući baznu sredinu uprkos kiseloj, za koju kažu da je podloga za razvoj bolesti.
Ima li ikakve istine u tome priča prof. dr Vladimir Kovčin, internista onkolog.
“To nije nikakva ni zvanična metoda niti ispitana metoda. Nema mnogo podataka da je rađeno utemeljeno istraživanje o tome pomaže li soda kod kancera.”
Doktor kaže da se soda bikarbona koristla za ublažavanje tegoba od povećane kiselosti u želucu, ali da je i to danas zastarelo. Zato napominje da se priča o sodi bikarboni i lečenju raka može naći jedino na internetu.
A odakle zapravo uverenje da soda može biti lek za rak?
“To je verovatno vezano za pH vrednost krvi.

Međutim, vi da biste promenili pH vrednost krvi, ne možete da uzimate nešto na usta jer sve to prođe želudac. Na primer, soda bikarbona koju uzmete na usta, prolazi kroz želudac i neutrališe se želudačnom kiselinom. Stoga, da biste promenili pH krvi, morate da nešto date venski. A bikarbonati kao elektroliti se dodaju u pojedinim slučajevima venski, ali to je strogo kontrolisano u metaboličkim jedinicama kada je to neophodno. Zato sve to nema logike, a u velikim količinama može i da škodi”, priča doktor.
Stoga doktor napominje da se nikako ne treba lečiti preko interneta.
“Razgovarajte sa svojim lekarima čak i o takozvanim glupim temama. Bolje je to – da vam lekar objasni da li je nešto štetno ili pak možda korisno, ali nikako ne treba slušati prazne priče, uticajima i reklamama sa interneta”, kaže naš sagovornik
Može da ugrozi zvaničnu terapiju
Upozorava i da probanje na svoju ruku može da bude štetno po klasično lečenje.
“Mnogi izgube jako puno vremena pokušavajući da se izleče na alternativne načine i odlažu lečenje zvanične medicine. Posle kad dođu kod lekara, već je kasno, bolest je uznapredovala i šanse da se bilo šta uradi su jako male. Tada dođu u situaciju da ne mogu da prime ništa od zvanične terapije jer je opšte stanje pacijenta toliko loše da ništa ne možemo da uradimo.”
Doktor ima još jednu poruku za sve one koji su uprkos svemu uvereni da soda i slične stvari rešavaju najteže bolesti.
“Kad pomenu nešto slično, pitam ih jel znate nekog ko je tako izlečen. Kažu uvek da ne znaju, ali da su čuli od nekog tamo da jeste. Onda poručim – dajte mi jednoga koji jeste – da vidimo, možda vredi o tome pričati. Ali toga nema.”