Pretvorite balkon od 5 kvadrata u povrtnjak i dobićete 10 kg povrća.

Pretvorite balkon od 5 kvadrata u povrtnjak i dobićete 10 kg povrća.
Uz minimalno ulaganje i redovno zalivanje dobija se 50 glavica crnog luka, 100 paradajza, 1,5 kilograma graška. I najmanji balkon od pet kvadrata može da se pretvpri u povrtnjak.

Do sada ste gajili cveće, a sada je vreme da gajite povrće! Na balkonu od pet kvadrata može da se dobije: 16 salata, 50 glavica crnog luka, 100 paradajza, 1,5 kilograma graška i 2,5 kilograma krastavca!

Svo to povrće biće organski uzgajano, a sledeće godine uz malo iskustva i bolje organizovan prostor, može da se dobije i spanać, blitvu i šargarepu! Slavica Stuparušić već godinama drži besplatne radionice “Botanika duše” sa Volonterskim centrom opštine Zvezdara i uči žene kako da na svakom raspoloživom prostoru uzgajaju povrće i uštede.

  • Bez obzira koliko je mali prostor svuda može da se napravi bašta – kaže Slavica.

Jedino ulaganje treba da bude dobra zemlja koja će se sipati u kante, stare šerpe, plastične flaše i gajbe obložene najlonom. U jesen se planira bašta za proleće, a seje se u rano proleće. U kasno proleće može da se kupi rasad.

Baštu treba je postaviti vertikalno, stepenasto da svaka biljka ima sunca. Vremenom prirpemiti vreže za grašak i krastavac. Slavica je ubeđena da je balkon sa povrćem dekorativniji od cvetnog, a ovakva baštica je lep primer deci kako se svojim rukama dolazi do hrane.

Balkon sa povrćem je dekorativniji od cvetnog.

Sok od kafe koju smo popili, koru od banane i ljusku od jajeta koje smo pojeli ubacimo u blender i sameljemo i to je jedino đubrivo za naše povrće na balkonu – savetuje Slavica.
Zapamtite: povrće koje se jede ne sme da se tretira hemijskim preparatima kao cveće.

Seme se ubira u jesen, stavlja u papirnate kesice i čuva u senci. Biljke se, dakle, seju u martu, a beru do zime. U zavisnosti od balkona treba birati i seme. Recimo, začinske biljke, salata, blitva i spanać su odlični za balkon u snci, a kome “prži” suce čitavo leto obavezno treba da poseje krastavac i pasulj.

Biljke vole društvo i što je veći izbor povrća bolje rastu – ističe Slavica.
Planirajte vrt kaskadno, začinsko bilje poređajte između povrća, a kadificu u istu saksiju sa povrćem, jer čisti zemlju.

Planirajte vrt kaskadno, Začinsko aromatično poređajte blizu, a između povrća, u istoj saksiji posadite kadifu, jer čisti zemlju. Pored pasulja posadite čubar, pa će salata imati lepu aromu, a pasulj će čuvati od štetočina. Obavezno dodajte neven i dragoljub, jer čuvaju povrće od lisnih vaši i paukova.

Slavica ističe da je od povrtnog balkona bolja samo bašta napravljena na praznoj parceli između zgrada. Za tako nešto treba tražiti dozvolu od opštine (i lako se dobija) i organizovati nekoliko komšija.

Preuzeto sa:https://stil.kurir.rs/