PREGOVORI U MOSTARU BI SE JOŠ MOGLI “RAZVUĆI”: Hoće li HDZ BiH i SDA formirati vlast u…

Ni jedan od dva bošnjačka/bosanskohercegovačka bloka nije, tvrde sagovornici Politicki.ba, spreman na takav ustupak jer bi to u javnosti bilo protumačeno kao akt izdaje.

Ako je suditi po stavovima Slavena Raguža, Stranka demokratske zajednice i Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine činit će vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke gostovao je uživo u emisiji BHRT-a, ”Jutro za sve”.

Ključna tema razgovora bila je formiranje vlasti u HNK.

Kako je objavljeno na stranici HRS-a, Raguž je u intervjuu potvrdio kako su predstavnici njegove stranke razgovarali s predstavnicima HDZ-a BiH o tom pitanju, “ali da niti u jednom trenutku niko od pregovarača niti zastupnika HRS-a nije rekao da se u bilo kakvim kombinacijama može a-priori računati na ruke HRS-a, posebno da se s njima može računati u kombinacijama sa SDA-om, kao što se to ovih dana provlačilo u medijima”:

“Činjenica da smo, nakon prevara na izborima, nakon manipulacija tokom izbora za delegate u Dom naroda iz HNK, a posebno nakon svega što se događa u Gradskom vijeću Grada Mostara, sjeli razgovarati s HDZ-om BiH govori kako ne bježimo od odgovornosti. Spremni smo razgovarati na temeljima programskih načela.”

Pripremili smo cijeli set antikorupcijskih mjera, otvaranje Ureda za borbu protiv korupcije i donošenje Zakona o prijavi imovine javnih dužnosnika, po uzoru na druge kantone itd.

Razgovori se vode isključivo na temeljima zbrajanja i oduzimanja ruku, ne samo od strane HDZ-a BiH, nego i svih drugih aktera-rekao je Raguž.

Istakao je i da bi “bilo kakvo učešće HRS-a (u vlasti na taj način) značilo gaženje načela na osnovu kojih je HRS nastao”.

“HRS postoji kako bi mijenjao društvo, nama fotelje i pozicije po svaku cijenu, pogotovo u službi drugih stranaka, nisu cilj i nema te ponude koja bi to mogla promijeniti. Nastavit ćemo mijenjati društvo iz opozicije i u HNK-u”, kaže Raguž.

Pregovori stranaka nastavljeni su ovih dana u Mostaru. HDZ BiH je u poziciji da bira s kim će u vlast.

S jedne strane je blok – SDP, NiP i DF (ukupno šest poslanika). Sa druge je SDA uz moguću participaciju NES-a (osam poslanika).

U ova slučaja, nedostaje ruku za većinu od 20 poslanika, koliko je potrebno za izbor vlade.

Ranije se u medijima spekuliralo da HDZ BiH zahtijeva da u vladi bude sedam hrvatskih i pet bošnjačkih ministara. Ni jedan od dva bošnjačka/bosanskohercegovačka bloka nije, tvrde sagovornici Politicki.ba, spreman na takav ustupak jer bi to u javnosti bilo protumačeno kao akt izdaje.

Obzirom da je HRS, koji u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona ima dva zastupnika, objavio da ostaje u opoziciji, “jezičak na vagi” je HDZ 1990. HDZ BiH je nezaobilazan u vlasti. Imaju 11 poslanika.

Sa podijeljenim bošnjačkim/bosanskohercegovačkim blokom političkih stranaka koje se među sobom ne mogu dogovoriti, HDZ BiH Ilije Cvitanovića donosi neophodnu 20. ruku, te dodaje još dvije, ako HDZ i SDA budu kičma koalicije u ovom kantonu.

HDZ 1990 ima tri poslanika u Skupštini HNK.