Prašović-Gaždo: Podnijet ću inicijativu da Vlada FBiH hitno osigura sredstva za obnovu Partizanskog groblja

Doći, prići, razbiti ploču. Potom otići do druge, razbiti je. Pa do treće… i tako 700 puta, napisala je Prašović-Gadžo

Prašović-Gadžo: Sistemski riješi pitanje osiguranja ovog nacionalnog spomenika

Partizansko spomen-groblje u Mostaru, nacionalni spomenik BiH, brutalno je devastirano. Mnoge javne ličnosti osudile su ovaj događaj. Među njima je i zastupnica SBB-a u Parlamentu FBiH Sanela Prašović-Gadžo.

– Tužna sam danas zbog vandalskog uništavanja Partizanskog groblja u Mostaru. Dođe tako trenutak kad nemamo riječi kojima bismo opisali ono što vidimo na fotografijama objavljenim u medijima.

Razmišljam o tome zašto bi neko tako organizovano, sistemski i planirano krenuo u pohod da uništi 700 ploča koje se nalaze u kompleksu Partizanskog groblja? Količina devastacije predočava nam očitu namjeru i dugotrajnu radnju jer ovo nije bila kratka vandalska epizoda, ovo je trajalo. Doći, prići, razbiti ploču. Potom otići do druge, razbiti je. Pa do treće… i tako 700 puta.

 

Facebook status Prašović-Gadžo

 Antifašizam je ono sto Bosni i Hercegovini daje poštovanje zbog izgradnje civilizacijskih i demokratskih vrijednosti. To se čuva i poštuje. To se ne razbija.

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazanoj za kraj ovog mjeseca podnijet ću inicijativu da Vlada FBiH hitno osigura sredstva za obnovu Partizanskog groblja, te da se sistemski riješi pitanje osiguranja ovog nacionalnog spomenika pod zaštitom države.