POTPREDSJEDNIK SDA O SASTANKU U MOSTARU: “SDP i Naša stranka su odlaskom u sjedište HDZ-a pokazali da su samo bošnjačka opozicija!

 

Kako ste vi vidjeli ovaj, prvi krug razgovora stranaka sa sjedištem u Sarajevu sa HDZ BiH?

– Dobro je da su počeli razgovori nakon što je CIK donio odluku da su opći izbori završeni. Ali da budem iskren, otužno je posmatrati da neko odlazi u sjedište HDZ-a sa nekim papirom gdje pokazuje da ima većinu u bošnjačkom klubu. Pogotovo bih to rekao da je to tužno za SDP i Našu stranku koji ovim pokazuju ustvari da su oni uistinu samo opozicija unutar bošnjačkog korpusa. Oni ne pokušavaju biti neka ozbiljna opozicija u hrvatskom korpusu.

Kako vi vidite kapacitet koji će Trojka, odnosno osmorka, imati na federalnom i državnom nivou, odnosno je li dovoljan da SDA ostane u opoziciji?

– Vi imate projekciju trojke ili osmorke da u opoziciji ostane SDA koja u Zastupničkom domu PSBiH ima devet poslanika i najjača je politička stranka i DF koji ima tri poslanika. To je 12 poslanika što je vrlo respektabilna snaga. Ako imamo na umu ovu koaliciju koja treba da bude između SNSD-a i HDZ-a naš je stav da probosanski blok mora biti izuzetno jak. Nije dovoljno ni 12 da bude, nego to treba proširiti da to bude probosanski blok koji će u Zastupničkom domu PSBIH imati 20 poslanika i da se može odgovoriti na najave neke antibosanske politike koja treba da se razvija u periodu 2022-2026.

Moglo čuti da bi SDP mogao sa SDA i DF činiti “reprezentaciju”, te se odmaći od Trojke, osmorke… Vidite li tu opciju kao moguću?

– Teško je u ovako jednoj usitnjenoj koaliciji gdje SDP ima pet poslanika u Zastupničkom domu na državnom nivou, a ostale stranke imaju po dva tri ili jednog. Veliki su apetiti, velike su aspiracije i biće jako teško voditii takvu jednu koaliciju kada naspram sebe imate monolitnu koaliciju SNSD-a i HDZ-a. Zato je naša preporuka bila i mi predlažemo da se napravi jedna ozbiljna, snažna koalicija koja neće biti opterećena raspodjelom pozicija i funkcija niti na državnom niti na federalnom nivou.

Sve detalje gostovanja Adila Osmanovića u O Dnevniku pogledajte u video prilogu.