POKRENUTA ONLINE PETICIJA: “Tražimo da Schmidt povuče grubu kvalifikaciju o reisu Kavazoviću”

Pozdravljaju odluku bivšeg reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića da vrati njemačka priznanja.

Član Međunarodnog stručnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada Esad Širbegovićpokrenuo je online peticiju u kojoj zahtijeva da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt povuče iz svog izvještaja generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda o implementaciji Mirovnog sporazuma u BiH “grubu kvalifikaciju” o reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću.

“Tražimo odmah i bezuvjetno od Visokog predstavnika Christiana Schmida da iz svog izvještaja generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda o implementaciji Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini povuče grubu kvalifikacijuo reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, duhovnom i moralnom autoritetu u Bošnjaka, koji je svojom riječju i djelom nedvosmisleno pokazao da je čovjek mira, suživota i dijaloga, a nikako čovjek „agresivne retorike“, naveli su.

Kako se navodi u peticiji, pozdravljaju odluku bivšeg reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića da vrati njemačka priznanja ukoliko Schmidt ne odustane od svog izvještaja, koji reisu-l-ulemu Kavazovića stavlja na “crnu listu”.

“Pozivamo vas da svojim potpisom ove peticije u domovini i svijetu pokažete da su Bošnjaci samosvjesna nacija, koja ne dopušta da joj se kriminaliziraju duhovni i moralni autoriteti kako bi ih se pripremilo za novi genocid i udruženi zločinački poduhvat”,  navodi se u tekstu peticije.

Peticiju možete pogledati ovdje.