PLENKOVIĆEVA OŠTRA PORUKU VUČIĆU: „Ne može se sjediti na dvije stolice i glumiti…”

 

Odgovarajući na pitanje o ulasku u schengenski prostor, hrvatski premijer Andrej Plenković za njemački Fokus odbacio je tezu da bi na granicama Hrvatske moglo biti takozvanih ‘pushbackova’, odnosno brutalnog vraćanja migranata.

“Naše granične policajce obučavamo u skladu s nacionalnim i europskim pravom. Ispitali smo pojedine incidente koji nisu bili u skladu s time”, kazao je.

Kazao je da Hrvatska ima 6.000 policijskih službenika na preko 1.300 kilometara dugoj granici s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom.

“Svjesno smo se odlučili protiv zidova, graničnih prepreka, bodljikave žice ili drugih fizičkih prepreka. One bi također odvajale Hrvate od Hrvata. Umjesto toga, policije surađuju u uskoj koordinaciji jedne s drugima. I puno novaca EU-a se usmjerava u nadzorne sposobnosti”.

Zapadni Balkan nema gdje nego u EU
Plenković smatra da bi EU trebala ubrzati integraciju zapadnog Balkana.

“Što više EU oklijeva, to više svjetskih regija prepušta Kini, Rusiji ili Turskoj”, kazao je.

Unija mora razumjeti kako se tu ne radi samo o proširenju, već o europskom teritoriju.

“Države zapadnog Balkana su okružene članicama EU-a, one ne mogu nigdje drugdje. Zbog toga bismo trebali proces integracija ubrzati”.

Naglasio je, međutim, da se Srbija mora opredijeliti.

“Ne može se sjediti na dvije stolice. S jedne strane glumeći ‘good guya’ za stolom EU, a s druge pobuđujući gospodarske i povijesne veze s Rusijom”,

To je nevjerodostojno, kazao je Plenković i poručio Srbiji da je “sada vrijeme za donošenje odluka”.

Ukrajina nije privilegirana
Hrvatski premijer ne misli da je Ukrajina prebrzo dobila status kandidata za EU i da je to nepravedno prema drugim državama koje to dugo čekaju.

“Ovo što sada proživljava Ukrajina zapravo je nezamislivo. Njihova nevjerojatna hrabrost zaslužuje našu podršku. Proći će još dosta vremena do ulaska u EU. Kada se zemlji ponudio status kandidata radilo se o slanju političke poruke u kritičnom trenutku”, rekao je.

Ustvrdio je i da je Europska unija vrlo složna kad je u Ukrajina u pitanju.

“Nikada nisam vidio tako veliku solidarnost kao sada prema Ukrajini. Ako se sjetim Hrvatske početkom 90-ih, imali smo sankcije i oružje se moralo nabavljati ilegalno. Postoji nekoliko nijansi, ali u osnovi EU je vrlo složna”, kazao je.

Tagovi: