PEKMEZ OD JABUKE: Kako se pravi i za šta je sve odličan lijek

 

Pekmez od jabuke je izvrsno domaće sredstvo za regulisanje probave, pročišćavanje krvi i povećanje željeza kod ljudi koji pate od anemije. Jabukov pekmez uveliko ojačava imunitet, te pomaže u radu štitne žlijezde.

Svi pekmezi se prave na relativno sličan način. Kada govorimo o pekmezu, radi se o tečnoj do srednje gustoj supstanci napravljenoj postupkom cijeđenja a potom i ukuhavanja soka od jabuke, bez dodatka šećera ili drugih sladila.

Prirodan i čist pekmez je u većini slučajeva tamno bordo do crne boje. Može biti slatki ili kiseli, zavisno koja vrsta jabuke je cijeđena, ali moraju biti zrele.

Pekmez od jabuke je takođe i pravi lijek

Pekmez od jabuka kao lijek sadrži visoku koncentraciju željeza i vitamina C, kao i drugih vitamina i minerala. Kao takav, preporučuje se u liječenju anemije.

Za kiseli pekmez od jabuka se često koristi divlja jabuka. Ovaj pekmez je izuzetno značajan za dijabetičare i ljude koji imaju zdravstvenih problema. Njegovim konzumiranjem jačate krvnu sliku i imunološki sistem, te ćete nadopuniti nedostatke minerala i vitamina u organizmu na potpuno prirodan i zdrav način.

Evo kako pripremiti pravi domaći, prirodan, pekmez od jabuke:

 

Nadamo se da će vam ovaj video pomoći i olakšati buduće pripreme ovog zdravog recepta.

Spremite ga i vi, veoma je odličan!