Patrijarh Porfirije podržao Vučića ‘za sve što radi’

Patrijarh Porfirije izjavio je da on i arhijereji Srpske pravoslavne crkve osjećaju Predsjedništvo Republike Srbije kao svoju kuću i da podržavaju sve što se radi u toj instituciji za dobro naroda i Srbije.

„Za nas je radost što možemo da budemo zajedno sa vama u Predsjedništvu Republike Srbije, koje osjećamo zaista ne kao svoju kuću, nego osjećamo da jeste naša kuća. Osjećamo sa jedne strane potrebu da iskažemo da sve ono što se ovdje čini za dobro našeg naroda gdje god da on živi, za dobro Srbije, ima našu podršku“, rekao je patrijarh Porfirije u besjedi tokom današnje posjete predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Generalnom sekretarijatu na Andrićevom vencu.

„GdJe god želimo dobro našem narodu to podrazumijeva dobro i svima onima koji su sa njim“, naveo je patrijarh, čiji je govor za trpezom sa predsjednikom Srbije, u cjelini, proslijeđen medijima, a objavljen je i na sajtu SPC uz fotografije sa svečanog ručka.

Obraćajući se Vučiću sa „uvaženi gospodine Predsjedniče, Blaženjejši“, patrijarh srpski je istakao da „Crkva zna šta je vjera u Boga, ali i da je čovjek, pored svih ostalih potreba koje ima, prije svega biće koje ima potrebu za metafizičkim utemeljenjem svoga postojanja“.

Porfirije je, parafrazirajući fizičara Alberta Ajnštajna, rekao da je „bez pitanja vjere, bez Boga, čovjeku ne samo teško da živi, nego je i nemoguće“

„Svi mi iz Crkve, javno smo iznosili ne jedanput, ono što smatramo da je važno. Činjenica je da je veoma važno da se borimo na svakom polju života jednog naroda i države, kao što su ekonomija, bezbjednost… da tražimo rješenja za razne izazove sa kojima se suočavamo na polju društvenih, psiholoških, političkih i svih drugih izazova“, rekao je Porfirije.

On je ocijenio da „ako prostor vere ostane prazan kao fundamentalni, onda i svi ovi drugi prostori, ma koliko bili uspješni ili ma koliko sa više uspjeha ili manje uspjeha pokrivali naše potrebe, ostaju ipak u najmanju ruku ili u najboljem slučaju kratkoročni“.

„Ovih dana smo se suočili sa velikom tragedijom u našem narodu. Poslije ovog našega sastanka i ove trpeze ljubavi ići ću na sahranu Angeline, koja se upokojila kao deseta žrtva masakra koji je počinio jedan dječak“, rekao je Porfirije, navodeći kako „svi ovaj problem pokušavaju da razumiju: zašto se desilo to što se desilo?“

„Naravno, mnogi u tom pokušaju, po svaku cijenu traže odgovornog izvan sebe, optužujući drugoga, ko god da je taj drugi, da je on odgovoran za to što se desilo. Kao da nismo jedan organizam“, naveo je patrijarh.

Podsjetivši na svoju izjavu da su „svi odgovorni“, rekao je da je on prvi odgovoran, ali da neće da analizira šta to znači, zato što razmišlja „o svijetu, o čovjeku i o sebi u duhu Jevanđelja“.

Patrijarh je rekao kako mu je bilo „interesantno da su i psiholozi i sociolozi i stručnjaci raznih profila, pozivani na sve moguće medije da kažu šta misle o tome, zašto, kako i ko je kriv, izuzev, u samo nekoliko slučajeva na manjim medijima gdje su pozvana dva sveštenika“.

Svi ti „sociološki, psihološki, filozofski i razni drugi pokušaji“ su mu, kako je rekao, na malim ekranima ličili „kao da neko gledajući uzburkano more vidi talase i pokušavajući da definiše talase hoće da objasni dubinu mora“.

„I zato je veoma važno, a razgovarali smo već i ranije, da pitanje vjeronauke vratimo samo u početni položaj, onako kako je to bilo u najmanju ruku kada je uvedena i vraćena u škole, kako se ne bi desilo da nam zbog velikih iskušenja i izazova sa kojima smo suočeni promakne briga o suštini onoga što jesmo“, rekao je Porfirije.

On je Vučiću zahvalio za angažman kojim pokazuje da razumije „potrebe svog naroda, a to jesu i potrebe naše Crkve“.

„Hvala vam na ovom pozivu i oprostite što sam možda zadržao neki minut više vašu pažnju. Pitanje svih pitanja ili najvažnije pitanje u ovom trenutku za naš pravoslavni narod jeste tema Kosova i Metohije, a najviše smo vremena do sada u održavanju ovoga Sabora posvetili tom pitanju“, rekao je Porfirije na ručku koji je za njega i arhijereje priredio predsjednik Srbije.