Pasta od susama: Najmoćniji lek na svetu, leči hipertenziju, obara nivo holesterola, pomaže u mršavljenju! (RECEPT)

 

Tahini ili susamova pasta je namaz koji se koristi za pripremu mnogih jela, ali takođe i čuva zdravlje celog organizma.

Dobijate ovih 8 prednosti ukoliko je uvrtsite u svoju ishranu:
1. Normalizujte krvni pritisak

Sastav paste sadrži antioksidante, biljne lignane i kalijum, koji doprinose poboljšanju lipidnog profila i, shodno tome, nižem pritisku.

2. Smanjite nivo lošeg holesterola

Zahvaljujući prisustvu fitosterola (beta-sitosterola) u pasti, holesterol drži pod kontrolom.

3. Pomaže u mršavljenju

Zbog sadržaja isključivo zdravih masti, ova pasta je odličan saveznik u skidanju kilograma. Zbog velike količine proteina dugo ćete biti siti, što će kao rezltat dati manje kilograma nakon nekog vremna.

4. Stimuliše rad moždanih ćelija

Zbog prisustva mangana, kalijuma, kao i omega-3 masnih kiselina, ubrzava se razvoj nervnih tkiva, poboljšava pamćenje i koncentracija.

5. Poboljšava stanje kože i uklanja akne

Koža se temeljno čisti zahvaljujući velikoj količini cinka. (Tekst se nastavlja ispod)

6. Poboljšava potenciju

I ovog puta, cink,igra ključnu ulogu. Zahvaljujući ovom mineralu, stimuliše se prirodna proizvodnja testosterona, povećava se libido i podržava erektilna funkcija.

7. Preporučuje se ženama u menopauzi

Zahvaljujući prirodnim fitoestrogenima u pasti, smanjuju se simptomi menopauze i reguliše rad hormona. Bilo bi dobro da ga korisi svaka žena, jer smanjuje rizik od nastanka raka dojke i jajnika.

8. Jača nervni sistem

Da bi nervni sistem pravilno funkcionisao, potrebni su mu vitamini grupe B, koji se nalaze u susamovoj pasti.

Postoji nekoliko recepata za pravljenje tahinija:
Biće vam potrebno maslinovo ulje i semenke susama. 200 g susama desetak minuta pržite na tiganju stalno mešajući, a zatim ga sameljite u blenderu sa 2-3 kašičice maslinovog ulja. Po želji, tahinu možete dodati i 1-2 kašičice limunovog soka i morsku so, ili kakao, med, vanilu i čokoladu. Sirovo jelo tahina sadrži više hranjivih sastojaka, a pravi se na isti način, ali bez prženja semenki susama.

Upotreba:
Trebalo bi bilo uzimati 3 kašike dnevno, najbolje u prvoj polovini dana, kada se metabolički procesi u organizmu ubrzavaju, a hrana se lakše apsorbuje.

Pastu čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudi, a pre upotrebe pomešajte.

NAPOMENA: Sve što se nalazi u ovom tekstu je samo u informativne svrhe, a ne u svrhu pružanja medicinskih savjeta. Trebali biste kontaktirati svog liječnika kako biste dobili savjet u vezi s bilo kojim posebnim zdravstvenim problemom, stanjem ili prirodnim receptom.

Izvor: stil.kurir.rs