PARLAMENTARNA PROGNOZA – BURA U NAJAVI: SDA tvrdi da većina “Trojke” i HDZ-a zavisi od tačke do tačke

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja je zakazana za 21. juni sudeći prema istupima nekoliko zastupnika bit će burna, a posebno na pojedinim tačkama, kao što je imenovanje sudije Ustavnog suda BiH. HDZ BiH traži od koalicionih partnera da podrže Marina Vukoju, a još uvijek se čeka prijedlog da li će u Parlament biti upućeno samo jedno ime ili cijela lista.

S obzirom da je SDA u opoziciji i ima najbrojniji klub od 26 zastupnika, očekuje se da uzmu učešće u raspravi. Iz SDA zamjeraju što skoro dva mjeseca nakon potvrđivanja nametnute Vlade FBiH nema sjednica ovog doma.

“U periodu od sedam mjeseci, koliko je proteklo od konstituisanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, održane su samo dvije redovne i pet vanrednih sjednica. Sjednice su obilježene grubim kršenjem Ustava FBiH i Poslovnika o radu Predstavničkog doma. Jedino gore od kršenja propisa jesu motivi sazivanja i održavanja tih sjednica”, rekao je Pivić.

Umjesto usvajanje odluka u interesu građana FBiH, tvrdi Pivić, sjednice su sazivane sa dnevnim redom podređenim potrebi Trojke da ispunjava želje Dragana Čovića i HDZ-a. “Ta potreba je rezultat činjenica da su na vlast došli voljom HDZ-a, a ne naroda”, smatra Pivić. Dodao je da je prilikom “suspenzije” Ustava FBiH i “nametanja” Vlade, pod sumnjivim okolnostima sastavljena većina. Pivić zamjera i to što na dnevnom redu nema antikorupcijskih zakona koji je Vlada FBiH povukla iz procedure i on nije vraćen.

“Ali zato ima ono što treba Draganu Čoviću i HDZ-u. Na dnevnom redu će se, prema svemu sudeći, naći imenovanje sudije Ustavnog suda BiH na osnovu rang liste koju predvodi HDZ-ov kandidat koji nema ni dana iskustva u pravosuđu. Izostanak bilo kakvih stručnih kvalifikacija nije predstavljao prepreku članovima radne grupe iz HDZ-a i NiP-a baš takvom kandidatu dodijele najviše bodova”, smatra SDA-ov zastupnik.

Jasmina Biščević-Tokić (SDA) ubijeđena je da trojka i HDZ imaju labilnu većinu od 51 ili 52 ruke.

“Zavisi koja je tačka dnevnog reda fokus i oni sada kupuju ruke. Znači, vrlo su bitne ruke i gospodina Arnela Isaka i Elzine Pirić (PDA) koji su odlučujući faktor u ovoj parlamentarnoj većini. Prva imenovanja koja su bila donesena od Vlade jeste zamjena rukovodstva banovićkog rudnika i onda imamo reakciju SDP-a Banovića koji se u suštini protivi takvoj odluci.

To je suština cijele priče. Oni su dvije ruke kupili na način da su uradili nova imenovanja, Arnela Isaka namjeravaju staviti umjesto Edine Gabela i oni su sebi većinu u Parlamentu kupili sa 52 ruke i niko ne reaguje, ni međunarodna zajednica, ni ambasade na takvu kupovinu. Vladavina prava važi za SDA, ali ne i za “Trojku”, kazala je Bišćević-Tokić za Faktor.