Paradajz: Leči celo telo i obogaćuje svako jelo!

Ovo poznato voće bogato je vitamin B, C i E, a može se pohraniti sa velikim količinama gvožđa, bakre, mangana i mnogo kalijuma!

Paradajz je od davnina poznato voće, koje je zastupljeno u svakodnevnoj ishrani čoveka. Ovo ukusno voće potiče iz Južne i Srednje Amerike, au Evropi je prvi put u Španiji.

Paradajz je osnovni sastojak mediteranske kuhinje, pored svojih jestivih aduta, veoma važan za zdravlje čoveka. On predstavlja snažno dejstvo mnogih bolesti, odličan je i preventivan za određene bolesti.

Paradajz u svom sastavu broji dosta likopena, koji inače spada u jedan od najjačih i najjefikasnijih antioksidanta. Posebna pažnja kada je čovekovo zdravlje u pitanju posvećuje se kuvanom paradajzu i soku napravljenom od njega.

Takođe ovo poznato voće bogato je vitamin B, C i E, a takođe se može pohraniti u velikim količinama gvožđa, bakra, mangan i mnogo kalijuma.

Lekovita svojstva paradajza:

Protiv raka – Paradjaz, kako je već pomenuto, veoma je bogat likopenom i to ga čini odličnom preventivom za nekoliko vrste kancera, kao što su rak dojke, rak pankreasa, rak creva i prostate. Kada je reč o ovim opakim bolestima za prevenciju se preporučuje jedna čaša soka od paradajza na dan.

Količina od 500 ml soka ovog voća biće dovoljna da snabde organizam sa dovoljnom količinom likopena. Zapravo likopen je i veoma snažan oksidant koji ima samo dobre rezultate u detoksikaciji organizma!

On će pročistiti telo i zaštiti ga od daljih negativnih uticaja iz sredina. Likopen najbolje je unositi u svoje telo putem hrane ili u obliku soka. Kombinacija obe varijante daje zagarantovano dobre rezultate.

Za bolji vid – Paradajz je takođe poznat po činjenici da će znatno poboljšati vid. On u velikoj meri sadrži vitamin A, koji pospešuje i poboljšava vid. Isto tako ovaj vitamin će sprečiti mnoga oštećenja vida, kao i degeneraciju.

Bolji kvalitet krvi – Kada se govori o kvalitetu krvi mora se spomenuti i gvožđe, kalijum, vitamin A, kao i vitamin C. Zanimljivo je da je paradajz bogat svim ovim mineralima i vitaminima, te je na taj način veoma blizak prijatelj čovekovoj krvi i može joj doneti samo dobra.

Zdravo srce – Opšte je poznato da je crveni paradajz veoma bitan za kardiovaskularne probleme, opet iz razloga što u sebi sadrži veliku količinu likopena, koji je veoma važan za dobar rad srca. Bilo da je paradajz koristi u ishrani svakodnevno ili u vidu soka, sniziće se nivo lošeg holesterola u krvi, to je sigurno, kao i triglicerida. Na taj način postignuće da se ne taložene potrebne masti u krvnim sudovima.

Poboljšava probavu – S obzirom na to da je odličan u detoksikaciji organizma, paradajz će u velikoj meri uticati i na rad creva i organa za varenje. Da bi probavni sistem čoveka ostao vitalan i zdrav potrebno je unositi svakodnevno paradajz putem hrane. U ovakvim slučajevima putem hrane je čak i efikasnija varijanta od soka. Ovo voće pomoći će i kod zatvora i kod dijareje, a to će postoći prvenstveno zato što je nenadmašivi antioksidant.

 

Izvor: stil.kurir.rs