OVO VEĆINA ZANEMARUJE, A ITEKAKO JE BITNO KOD GLAVOBOLJE…

Ajurveda je jedna od grana indijske medicine. Klasična medicina ovu granu smatra alternativnom, ali je veoma popularna u određenim krugovima. Principi ajurvede ne potiču iz suvih naučnih istraživanja, već iz hinduističkog filozofskog sistema Samkhia. To je njihova karakteristika i glavna razlika od tradicionalnih zapadnoevropskih medicinskih postulata.

Poznati ljekar i filozof Harisha Johari, koji je dugo proučavao ajurvedu, ostavio je iza sebe mnoga korisna djela. Posebna pažnja posvećena je proučavanju uzroka glavobolje. Prema njegovom istraživanju, stalna glavobolja pritiska u različitim dijelovima glave ukazuje na ozbiljnije probleme od uobičajene slabosti. Svaki dio glave povezan je sa određenim unutrašnjim organom ili čitavim sistemom. Zbog toga redovna, ponavljajuća koncentrovana glavobolja ukazuje na probleme u drugim dijelovima tijela.

UZROCI GLAVOBOLJE I NA ŠTA ONA UKAZUJE

Pogledajte sliku sa numerisanim odeljcima za glavu. Bol u svakom od njih ima svoje razloge. Bol u prvom predjelu signalizira infekciju desni i zuba.
Ako očne jabučice bole, onda je povećana kiselost tijela. Očna duplja boli kod gastritisa. Četvrto područje reaguje na upalne bolesti stomaka. Bol u petom području javlja se tokom pogoršanja peptične čirne bolesti. Šesto mjesto reaguje bolom na poremećeni rad crijeva. Sedmi odjeljak boli – postoje problemi sa jajovodima.
Bolest bubrega izaziva bol u sedmom području. Glavobolja u potiljku se javlja zbog problema u urinarnom traktu. Bol u desetom području je rezultat neuralgije. Česti bolovi u jedanaestom regionu ukazuju na stvaranje katarakte. Bol u dvanaestom predelu se javlja kod poremećaja mozga i kičmenog nerva. Ajurveda je korisna u ukazivanju na stvarne uzroke glavobolje. Postaje jasno da nijedna tableta protiv glavobolje ne liječi bolest koja je zapravo uzrokuje. Uz redovnu glavobolju na istom području, morate djelovati promišljenije i liječiti organ u kome se bolest javlja, odajući glavobolju, a ne samo glavu.