OVO SMO SVI PILI KAO DECA, NI SLUTILI NISMO KOLIKO JE ZDRAVO: NAPITAK KOJI ŠTITI CREVA, SPREČAVA STOMAČNE PROBLEME

Tokom hladnih zimskih dana, naše majke su nam kuvale ovaj divni napitak…

Salep je fini, topli, slatki napitak idealan za hladne zimske dane, poreklom sa Bliskog istoka. U naše krajeve je došao još u doba Turaka, a njime smo se sladili kao deca tokom zimskih meseci.

Salep u prahu je osušeno, mleveno korenje nekoliko vrsta divlje orhideje (ili samo gomolj orhideje).

Kod nas se salep priprema od osušenog, samlevenog i prerađenog gomolja Običnog kaćuna (Orchis morio).

Pripema salepa, od livade do čaše, teče ovako: gomoljke se vade, peru od zemlje, očiste od opni i kratko prokuvaju, najbolje u surutki. Zatim se suše prvo na vazduhu, potom u sušnici, dok ne postanu skoro kristalno prozirne, potom se seckaju u prah, proseju i čuvaju na suvom.

Instant salep sa samo zalije vrelom vodom jer u njemu su već svi potrebni sastojci. Čisti salep je nešto skuplji, od 50 gr. se dobije 3 litra ovog ukusnog napitka.

Priprema se na sledeći način:

SASTOJCI

1 l vode (ili mleka)

1 kašika salepa u prahu

šećer, cimet ili đumbir

Kašiku salepa u prahu pomeša sa čašom mlake vode da ne bude grudvica. Kad voda u šerpi uzavri, dodati šećer, prokuvati kratko vreme, pa dodati umućeni salep.

Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije gušća, pomalo sluzava tečnost. Sipa se u staklene čaše ili šolje, pa se po površini pospe prah đumbira ili cimeta.

Koristi se i kao sredstvo za lečenje upala sluznice creva i želuca, a posebno kod raznih vrsta stomačnih problema.

Salep oštećenu sluzokožu probavnog trakta oblaže zaštitnim slojem koji sprečava daljnja oštećenja i omogućava oštećenim mestima da se oporave.

I ne samo da omogućava nego i učestvuje u zaceljivanju sluzokože, jačanju sluzokože, funkcionalnosti sluzokože probavnog trakta.

Izvor: Stil