OVA SKANDALOZNA IZJAVA MINISTRA KONAKOVIĆA JE PROŠLA NEOPAŽENO: “U Otvorenom Balkanu bi živjelo više od pet miliona Bošnjaka!” (VIDEO)

On je danas obznanio da podržava Otvoreni Balkan, ali poručio “da se prvo mora završiti započeto iz Berlinskog procesa”.

Lider Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković održao je danas u Sarajevu pres-konferenciju na kojoj je sumirao rezultate svoga rada u prvih 100 dana mandata. Također, komentarisao je i druga aktuelna pitanja u BiH i regionu.

On je istakao i da je u ovoj godini BiH u potpunosti uskladila spoljnu politiku sa onom koju vodi Evropska unija, odnosno pridružila se u osudi i sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.

 “U Bosni i Hercegovini je bilo komešanja i prigovora meni zbog toga što sam dao instrukcije Alkalaju i nekim drugima da se prati spoljna politika Evropske unije”, zaključio je Konaković.

On je danas obznanio da podržava Otvoreni Balkan, ali poručio “da se prvo mora završiti započeto iz Berlinskog procesa”.

Ovime je Konaković postao prvi političkih zvaničnik iz Sarajeva koji je dao podršku inicijativi nastaloj dogovorom predsjednika Srbije i premijera Sjeverne Makedonije i Albanije. 

Zatim je dao jednu nevjerovatnu izjavu rekavši da bi unutar “Otvorenog Balkana” živjelo preko 5 miliona Bošnjaka što je potpuna besmislica, a čak je tu regionalnu inicijativu okarakterisao kao “potencijalnu državu”. 

“Evo vam jedna teza, pa je malo razradite. Priča o Otvorenom Balkanu kao nekom srpskom svetu. To je neka politička intriga u kojoj to…kao srpski svet…svi Srbi u jednoj državi. Koliko u toj državi…potencijalnoj…tih…bez granica…regionalnoj saradnji…koliko ima muslimana Bošnjaka? Je li neko računao? Znate koliko ima? Preko pet miliona. Na Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, BiH, Srbiji… Preko 5 miliona Bošnjaka muslimana bi bilo u mogućnosti jedni drugima da idu na Bajram…”, kazao je uzbuđeno Konaković.