OTVORENO PISMO VOJINA MIJATOVIĆA AMBASADORICI RISTOVIĆ KRSTIĆ: “Vi niste ambasador Srbije, genocid u Srebrenici je definisan presudama Međunarodnog suda”

“Ni na koji način ne želim ulaziti u odnose unutar Ministarstva inostranih poslova BiH, ali vaša odluka da odbijete spuštanje na polja koplja državne zastave uoči 11. jula predstavlja vašu ličnu sramotu”, napisao je Mijatović.

Potpredsjednik SDP- BiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH Vojin Mijatović uputio je otvoreno pismo ambasadorici BiH u Grčkoj Milici Ristović Krstić.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Uvažena Ambasadorice,

Ni na koji način ne želim ulaziti u odnose unutar Ministarstva inostranih poslova BiH, ali vaša odluka da odbijete spuštanje na polja koplja državne zastave uoči 11. jula predstavlja vašu ličnu sramotu.

Vi ste majka dvoje djece, ja jedne kćerke i potpuno je nebitno da li se vi i ja slažemo oko politika, suština je šta ostavljamo njima.

Ni vi, ni ja nismo krivi za rat – bili smo djeca, ali naša djeca ne smiju živjeti u mržnji i laži.

Genocid koji je počinjen u Srebrenici je definisan presudama Međunarodnog suda u Hagu i nije stvar vaše ili moje percepcije već poštivanja međunarodnog prava, a ono najvažnije žrtava genocida u Srebrenici.

Vi niste “srpski” ambasador kao što pišete već ambasador nezavisne države Bosne i Hercegovine, jer kao ”srpski” ambasador nikada u Atini ne bi dobili agreman.

Političke agende danas kao što pišete nemaju nikakve veze sa počinjenim genocidom u Srebrenici, 27 godina nakon rata je vrijeme da pokažemo da je izrasla nova politička generacija koja je spremna da jedan dio našeg naroda povede kroz katarzu, a drugi deo izvadi iz PTSP-a.

Bošnjački i Srpski narod su neodvojiva cjelina koja će uprkos svemu pobijediti politike koje zastupate.

Vi niste svojom odlukom nikakav heroj, vi niste pobijedili niti uvrijedili bilo koga, ali ste propustili priliku da budete dio generacije koja će donijeti mir i razvoj našoj zemlji.

Žao mi je, treba živjeti sa spoznajom da niste spremni biti čovjek!

S poštovanjem,

Vojin Mijatović

potpredsjednik SDP-a BiH