OŠTRA REAKCIJA DELEGACIJE EU U BIH: Sramotna Kordićeva izjava pokazuje užasan nedostatak stida i empatije prema žrtvama

“Sramotna izjava Darija Kordića da se ne kaje zbog svojih postupaka tokom rata od 1992. do 1995. godine pokazuje užasan nedostatak stida i empatije prema svima koje su ubile snage koje je on predvodio tih godina”, stoji u reakciji Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Iz Delegacije EU u BiH naglašavaju kako su ratni zločini nad nedužnim civilima zbog kojih je Kordić bio zatvoren iscrpno dokumentovani i dokazani na sudu.

“To su utvrđene činjenice. Umjesto da razmišlja o životima koje je svojim djelima uništio i posljedicama koje trpe porodice njegovih žrtava, on je odlučio dati nečuvene komentare koji glorifikuju njegove postupke i produbljuju traumu svih onih koji su pogođeni ratom”, istakli su iz Delegacije EU.

Dodali su kako takvi komentari drže Bosnu i Hercegovinu zarobljenu u prošlosti i trebaju ih u potpunosti osuditi svi koji se zalažu za istinu, pravdu i istinsko pomirenje.

Podsjetimo, ovih dana u fokus javnosti dospio je snimak na kojem ratni zločinac Dario Kordić na pitanje “je li vrijedilo zatvora i rata” odgovara kako bi “sve ponovio” i kako “ni sekunde ne bi zamijenio”.

Kordićeva izjava izazvala je žestoke reakcije. Između ostalog, danas su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida pisali Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove.