OMER CELIK UZVRAĆA GRADONAČELNIKU ISTANBULA: “Anadolija ima pretplatnike širom svijeta, nebitno je da li se njeni rezultati sviđaju nekoj partiji”

Podvukao je kako se glasovi još uvijek broje te kako još uvijek nisu objavljeni potpuni rezultati prema kojima bi se očitovala volja naorda.

 

Pomoćnik predsjednika i glasnogovornik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik reagovao je danas na napade predstavnika opozicije na agenciju Anadolija, poručivši kako je takav pristup primjer diktatorskog mentaliteta.

Celik je na konferenciji za novinare reagovao na optužbe na račun Anadolije u vezi s objavljivanjem rezultata predsjedničkih i parlamentarnih izbora, koji su danas održani u Turskoj, prvenstveno na izjave gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua.

“Prije nego što su rezultati finalizirani, odjednom su se na televiziji užurbano pojavili glasnogovornici saveza protivkandidata, gradonačelnici (gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu i gradonačelnik Ankare Mansur Yavas) i počeli govoriti da je Anadolija na klasičan način iskrivila podatke. Anadolija podatke dobiva od stvarnih ljudi. Anadolija kao državna institucija ima svoje pretplatnike u Turskoj i u svijetu. Uopšte nije bitno da li se rezultati koje objavljuje sviđaju nekoj partiji”, rekao je Celik.

Podvukao je kako se glasovi još uvijek broje te kako još uvijek nisu objavljeni potpuni rezultati prema kojima bi se očitovala volja naorda.

“Ali, oni prvo napadaju Anadoliju i onda objavljuju rezultate izbora. Ako u literaturi treba tražiti primjer diktatorskog mentaliteta, onda je to ovaj pristup. Ovo je diktatorski pristup, to je nepoštivanje nacionalne volje, to je pokušaj atentata na načelo da suverenost bezuvjetno pripada naciji”, zaključio je Celik.