OGORČENOST U SRBIJI NAKON PRESUDE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: „Termin UZP izmišljen je kako bi Milošević mogao biti optužen i osuđen. To je najveća podvala…”

Presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove sa sjedištem u Hagu, prema kojoj su na po 15 godina zatvora osuđeni nekadašnji čelnici resora Državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišića i Franko Simatović, sramna je i predstavlja vrhunac iživljavanja ovog suda nad srpskim optuženicima, ali i međunarodnom pravdom, kazao je za “Glas Srpske” beogradski advokat Toma Fila.

Osvrćući se na izjavu glavnog tužioca Sergea Bramertza koji je po izricanju presude istakao kako je njome potvrđeno da se u BiH nije vodio građanski rat, već međunarodni sukob, Fila kaže kako je Bramerz od početka na tome insistirao kako bi BiH dobila mogućnost da tuži Srbiju.

-Međutim, to nije tačno i neće se desiti. Mislim da ova presuda ni na koji način to ne potvrđuje, kako smatra i priželjkuje Bramerz. On može da radi šta god hoće i priča šta god hoće, kazao je Fila.

-Ovaj sud još jednom pokazao neprincipijelnost, pristrasnost i nedosljednost. Kada je jedan sud tako nakaradan, on donosi i nakaradne presude. Podsjetio bih da su njih dvojica prvobitno bili oslobođeni, a onda osuđeni na 12 godina. I sada, na novom suđenju, iako nije bilo nekih novih dokaza, umjesto da vijeće smanji kaznu, oni su je povećali. Kako ih nije sramota da na takav način dijele pravdu? Podsjetio bih i da je termin “udruženi zločinački poduhvat”, na koji se ponovo pozivaju, izmišljen od strane haškog tužilaštva i suda kako bi Slobodan Milošević mogao biti optužen i osuđen. To je najveća podvala. Izmišljeno je kako bi se sudilo i presuđivalo Srbima. To im je bio način da mogu da optuže bilo koga. Sramota. Nemam drugih riječi, poručio je Fila.