OGLASILA SE RATNA ZLOČINKA BILJANA PLAVŠIĆ: “Ne može se Daytonski sporazum mijenjati u hodu…”

Ona je istakla kako prije 27 godina ne bi povjerovala da joj je neko rekao da se potpisani međunarodni sporazumi mogu tako mijenjati u hodu

 

Osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić poručila je da je poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini obaveza i da se međunarodni sporazumi ne mogu mijenjati u hodu.

Plavišić je ukazala da je rukovodstvo manjeg bh. entiteta sve vrijeme nastojalo da se sprovodi Dejtonski sporazum, ali da ona sada, nakon 27 godina, ne zna da li još postoje i neki tragovi tog sporazuma.

“Ako ne valja Dejtonski sporazum, onda bi trebalo tražiti drugo rješenje, ali ne vidim da bi drugo rješenje bilo tako dobro kao što je Dejtonski sporazum”, izjavila je Plavišić za Srnu, povodom 27 godina od potpisivanja ovog mirovnog sporazuma.

Plavšić je primijetila da je pogrešno smatrati da je Daytonski sporazum dobar samo za Srbe i poručila da bi u Bosni i Hercegovini trebalo poštovati Dayton.

“I ne samo da bi trebalo poštovati, nego je to obaveza”, rekla je Plavšić.

Osvrćući se na odnos prema Dejtonskom sporazumu od potpisivanja do današnjih dana, Plavšić je ukazala na paralelu sa Briselskim sporazumom za Kosovo i Metohiju koji je potpisan prije devet godina, a albanska strana još odbija da ispuni svoj dio obaveza.

“Kakve mi to poruke ostavljamo novim generacijama? Prvo se piše o sporazumima, sastanci se drže na međunarodnom nivou i na koncu, kaže – prihvaćen Dejtonski sporazum, prihvaćen Briselski sporazum, i mogla bih naredati još nekoliko sporazuma, a ne sprovode se”, rekla je Plavšić.

Ona je istakla kako prije 27 godina ne bi povjerovala da joj je neko rekao da se potpisani međunarodni sporazumi mogu tako mijenjati u hodu i da političari mogu biti toliko neodgovorni jer je “užasna stvar praviti takve eksperimente sa ljudskim i sudbinama naroda”.

“Zaista bi se trebalo zamisliti šta je to u ljudima. Izgleda da im ratovi najviše odgovaraju, a ne neka mirna rješenja”, zaključila je osuđena ratna zločinka.

Ona je primijetila, kako i u životinjskom kolektivu postoje zakoni, a ljudi nisu u stanju da poštuju zakone koji održavaju red, mir i napredak, te ocijenila da bi svi trebali da se zamisle “dokle je došao taj homo sapiens i da li je to kataklizma?”.

“Nije to samo ekskluzivno u vezi sa Daytonskim sporazumom. Daytonski sporazum i njegovo kršenje je povod da se zamislimo šta je i sa drugim sporazumima, a zovemo se vrsta homo sapiens. Znači `sapiens` – `pametni čovek`”, zaključila je Plavšić.

Trenutak kada Biljana Plavšić priznaje krivicu za ratne zločine u Bosni i Hercegovini: