Običnu kafu zamenite zlatnom: Napitak koji izbacuje sve otrove iz tela! (RECEPT)

 

Kurkuma ili indijski šafran s pravom se naziva čudom prirode jer ovaj začin ima mnoga pozitivna dejstva na ljudski organizam.

Između ostalog, ovaj začin aromatičnog ljuto-žarećeg, blago – gorkog i smolastog ukusa je dobar za zdravlje jetre, sprečava infekcije, ublažava i štiti od artritisa, smanjuje nivo šećera u krvi, pomaže kod zarastanja rana, smanjuje šanse za oboljenja od kardiovaskularnih bolesti, leči kožne bolesti, pomaže u mršavljenju i snižava holesterol.

Popularnost kurkume u svakodnevnoj konzumaciji sve više raste, a iako je najpoznatija kao dodatak jelima, našla je svoj put i do konzumacije u tečnom obliku. Sve više ljudi širom sveta klasičnu jutarnju kafu zamenjuje zlatnom kafom, odnosno kafom s kurkumom. Reč je o obliku bezkofeinske kafe što znači da može da se konzumira u bilo koje doba dana, pa i uveče bez straha da nećete moći da zaspite.

Ukoliko još nikada niste pili kafu s kurkumom, savet je da je na početku pravite s manjom količinom kurkume, pa da polako i postepeno povećavate količinu. Tako ćete se naviknuti na ukus kurkume pomešan s mlekom, ali i zrnatu teksturu zlatne kafe.

Kao i mleveni cimet, i mlevena kurkuma ne otapa se potpuno u mleku zbog će na dnu šoljice uvek ostati komadići kurkume. Takođe, na početku izbegavajte da popijete poslednji gutljaj upravo da ne biste zbog tih komadića odustali od navikavanja na ukus kafe s kurkumom. Odličan dodatak napitku biće biber jer on povećava apsorpciju kurkume. Možete se igrati isprobavajući i druge dodatke poput vanile i kokosovog ulja. Za pripremu kafe s kurkumom trebaće vam oko tri minute. (Tekst se nastavlja ispod)

Sastojci za zlatnu kafu:
Dve šoljice zobenog mleka ili nezaslađenog bademovog mleka, 1 kašičica kurkume, 1 kašičica meda (ili kokosovog sirupa ako ste vegan), 1 štapić cimeta ili pola kašičice samlevenog cimeta, 3 mahune kardamoma, prstohvat samlevenog đumbira ili komadić svežeg đumbira, prstohvat bibera

Postupak:
1. Mleko sipajte u lončić i zagrejte na niskoj temperaturi. 2. Dodajte kurkumu, cimet, kardamom, med i biber i mešajte kontinuirano oko tri minuta dok se mleko ne zagreje, ali ne sme da ključa. 3. Pomerite mleko s vatre i izvadite štapić cimeta kojeg možete da koristite nekoliko puta. 4. Procedite mleko. 5. Aparat za mućenje (pravljenje pene) držite nekoliko sekundi na površini mleka kako bi se napravila pena.

Savet plus: Za još bogatiji ukus dodajte još meda ili kokosovog sirupa.

NAPOMENA: Sve što se nalazi u ovom tekstu je samo u informativne svrhe, a ne u svrhu pružanja medicinskih savjeta. Trebali biste kontaktirati svog liječnika kako biste dobili savjet u vezi s bilo kojim posebnim zdravstvenim problemom, stanjem ili prirodnim receptom.

Izvor: stil.kurir.rs