NSRS primila Dodikov zahtjev za posebnu sjednicu: Hoće li njemački ambasador u BiH dobiti agreman

Narodna skupština RS-a primila je zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za sazivanje posebne sjednice na kojoj bi se obrazložila njegova izjava o proglašenju odluke o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH “veoma štetnom” po vitalne interese RS-a.

Dodik je ovu odluku, donesenu na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH 2. septembra, ocijenio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao zastupnike da se izjasne, saopćeno je iz NSRS-a.

NSRS, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, razmatra izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i, ako je potvrdi dvotrećinskom većinom glasova, u roku od deset dana od dana donošenja, osporena odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine ne stupa na snagu.

Prema Poslovniku NSRS-a, nakon prijema zahtjeva člana Predsjedništva BiH, predsjednik Narodne skupštine trebao bi narednih dana zakazati sjednicu Kolegija parlamenta koji bi trebao utvrditi datum i dnevni red vanredne sjednice.

Podsjećamo, Dodik je 24. augusta glasao protiv davanja agremana njemačkom ambasadoru Thomasu Fitschenu, nakon čega je 2. septembra po proceduri bilo predviđeno ponovnom izjašnjavanje na kojem je Dodik ponovo isto glasao.

U pokušaju da obrazloži svoju odluku Dodik je rekao kako njemačka politika “pokazuje aspiraciju da dominira u BiH i ugrozi interes srpskog naroda i naroda RS-a”.

“Ako ovo neko ne razumije, onda ne treba da se bavi politikom. Vodim odgovornu, jasnu i preciznu politiku. Rasprava u NSRS pokazat će ko razumije, a ko ne razumije globalne trendove, ko prihvata podaništvo prema Nijemcima i zapadu, a ko to ne prihvata”, kazao je Dodik.

Važno je napomenuti da Dodik nema potrebnu dvotrećinsku većinu u NSRS-u zbog čega će najvjerovatnije i ovaj njegov pokušaj povlačenja vitalnog nacionalnog interesa, kao i prethodna tri, propasti, što znači da će Fitschen ipak dobiti agremane.

S druge strane, ovakva Dodikova odluka već je stvorila određene reakcije u Njemačkoj, koja je prijateljska država BiH. Iz Njemačke su ranije napomenuli da ovakva praksa nije ranije zabilježena u evropskoj diplomatiji i da ovakvi potezi nisu povučeni ni prema Ruskoj Federaciji nakon agresije na Ukrajinu.

Šteta koju je svojom odlukom nanio Dodik može se vidjeti i u tome da su iz Njemačke najavili da će “preispitati svoju podršku BiH u dostizanju proklamovanih vanjskopolitičkih prioriteta BiH, a najprije pristupanje porodici evropskih država odnosno dobijanje kandidatskog statusa”.