NSRS donijela odluku: Odgađa se prijenos nadležnosti i pruža podrška misiji EUFOR-a u BiH

Za predložene zaključke glasalo je 48 poslanika

Na posebnoj sjednici NSRS, na kojoj se razmatra informacija o odnosima između Rusije i Zapada i ulozi Bosne i Hercegovine u tome usvojeni su zaključci vladajuće većine.

Za predložene zaključke glasalo je 48 poslanika. Protiv nije bio niko, a šest je bilo suzdržanih.

U zaključcima koje je predložila većina u NSRS-u, između ostalog, traži se da se za još šest mjeseci odloži neustavno prebacivanje nadležnosti sa države BiH na entitete.

Također, izražena podrška produženju Misije EUFOR-a “Althea” u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, traži se od predstavnika iz RS-a u institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Rusiji, kao i to da BiH ostane neutralna u napadu Rusije na Ukrajinu.

U obrazloženju zaključka o odlaganju primjene zaključaka NSRS-a od 10. decembra prošle godine, stoji da se to radi kako bi se “izbjeglo usložnjavanje vanjskopolitičke situacije”.
– Primjena Zaključaka u vezi sa Infomacijom o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH, od 10. decembra 2021. godine, odlaže za šest mjeseci kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje vanjskopolitičke pozicije RS u složenim geopolitičkim okolnostima – stoji u obrazloženju odluke.