NOVOIZABRANI POTPREDSJEDNIK RS-a ĆAMIL DURAKOVIĆ: “Aludiraju da sam izdajnik, neću se ponašati kao da sam još u rovu”

Pozdravio je sve ljude kako kaže, od “Srebreničanina, Banjalučanina, Sarajlije, Bošnjaka, a najviše Bosanca i Hercegovca, jer se ja tako osjećam”, kazao je.

 

Novoizabrani potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković reagovao je na komentare koje, kako kaže, čita o sebi posljednih dana. “Moje riječi namjerno pogrešno tumače, izvlače iz konteksta, vagaju, minimalizira suština, dovodi u pitanje moja pripadnost bošnjačkom narodu, aludira na navodno podaništvo Banjoj Luci odnosno izdaji svog naroda, želim ukratko reći”, stoji na počektu njegovog obraćanja javnosti.

“Poštovani prijatelji, u trenutku kad je sve bilo bolje od ubijanja, BiH je dobila administrativno uređenje kakvo danas imamo, što znači – država, dva entiteta, distrikt, kantoni. Dokle god je tako, izričito poštujem ono što je naš tadašnji predsjednik rahmetli Alija Izetbegović potpisao”, kaže Dueaković.

Istakao je da voli BiH, da poštuje njeno uređenje, njene institucije i da se neće, 27 godina nakon rata ponašati i govoriti kao da smo i dalje u rovu.

“Predlažem i drugima isto, jer je sve drugo utopija i politički populizam. Izabran sam za potpredsjednika entiteta RS iz reda bošnjačkog naroda, dominantno bošnjačkim glasovima, i znam ja dobro čiji sam predstavnik i čije interese prvenstveno branim i zastupam, ali funkcija kao takva podrazumijeva da sam potpredsjednik svih građana ovog entiteta. Tako ću se i ponašati”, rekao je Duraković.

Pozdravio je sve ljude kako kaže, od “Srebreničanina, Banjalučanina, Sarajlije, Bošnjaka, a najviše Bosanca i Hercegovca, jer se ja tako osjećam”, kazao je.