Nikšić: Prosječna penzija 35% prosječne plate; Novalić: Nevjerovatna laž

Premijer Federacije BiH Nermnin Nikšić u intervjuu za hrvatski magazin Nacional komentirao je penzije u FBiH, što je izazvalo reakciju bivšeg premijera Fadila Novalića.

“Reforma penzionog sistema, status penzija i povećanje penzija također su prioriteti nove Vlade. U ovom trenutku prosječna penzija je nekih 35 posto prosječne plate. Prije deset godina bila je 43 posto. U oba ta omjera je to loše i zahtjeva našu hitnu intervenciju. Potrošačka korpa je 3.000 KM, dvije prosječne plate nisu dovoljne za to, a kamoli dvije mirovine. Naši ljudi moraju moći živjeti od svojih primanja, a ne da preživljavaju, ako i to mogu s tolikim prosječnim prihodima”, kazao je Nikšić za hrvatski magazin.

Njegova izjava izazvala je reakciju Novalića, koji je na Facebooku napisao da osjeća obavezu da demantuje “Nikšićeve laži”.

“Nevjerovatna laž. U ovom trenutku prosječna penzija je 53% prosječne plaće. Ali svakako mi je drago što se Nermin konačno odlučio baviti brojevima, samo mi je žao što ih i dalje ne razumije”, ističe Novalić

Dodaje da Nikšić izražava svoju brigu o penzionerima, a njegov mandat je obilježen kašnjenjem penzija, krahom penzionog fonda i čuvenom rečenicom “Uslova za povećanje penzija u Federaciji BiH u ovom trenutku nema”.

“I da, svaka njihova laž biče suočena sa rigoroznom kampanjom neutralizacije”, kategoričan je Novalić.