NIKŠIĆ O PRESUDI I IZETBEGOVIĆEVOJ ULOZI: “Tek danas se u pravom svjetlu vidi razmjera izdaje onih koji su propustili priliku za podnošenje revizije”

Presuda Stanišiću i Simatoviću konačna je potvrda onoga što smo svi koji smo svjedoci i sudionici tog vremena znali – Srbija je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, izjavio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Nikšić je naglasio da je ovo presuda protiv pojedinaca, zločinaca i političko- vojnog rukovodstva tadašnje Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem.

“Ovo nije presuda protiv svih Srba. Dočekali smo pravdu, ali tu ni blizu nije kraj. Pred nama su sada zadaci na kojima moramo zajednički raditi. Očekujem od rukovodstva današnje Srbije da konačno revidira svoje stavove spram ratnih zločina utvrđenih presudama. Srbija se konačno mora suočiti sa istinom i odgovornošću za zločine. To je jedini ispravan put”, naveo je Nikšić.

Pojasnio je da nam nakon ove presude predstoji da je proučimo i sagledamo mogućnost revizije tužbe protiv Srbije.

“Tek danas se u pravom svjetlu vidi razmjera izdaje onih koji su propustili priliku za podnošenje revizije. Mislim da je pred nama misija da na osnovu ove pravosnažne presude ispitamo sve pravne mogućnosti kako bi se utvrdila stvarna odgovornost Srbije za rat i agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Taj zadatak je sada pred svima nama, a to prije svega dugujemo svim žrtvama, ali i preživjelima.

S obzirom na to da je Srbija zemlja potencijalna članica Evropske unije, očekujem od evropskih institucija da u pregovorima sa Srbijom insistiraju na revidiranju stavova o pitanjima ratnih zločina. Nakon ove presude Srbiji se ne smije tolerirati negiranje sudskim presudama utvrđenih činjenica”, naglasio je.

Evropska unija mora insistirati da Srbija izruči ratne zločince poput Novaka Đukića koji je osuđen za ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji, zaključuje Nermin Nikšić.