Nikšić nakon obilaska poplavljenih područja u USK: Ovo je pomoć u vidu iskazane solidarnosti i podrške ljudima

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić obišli su danas poplavljenu Krajinu, odnosno Ključ, Sanski Most, Bosansku Krupu i Bihać.

I sami su se uvjerili u ono šta je ova prirodna katastrofa napravila u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Uništena cesta
Za kraj posjete, onaj nezvanični dio, ostavljen je Kulen Vakuf. Mjesto u kojem je bujica uništila cestu, doslovno.

Tu su dočekani od mještana koji su im poželjeli dobrodošlicu, a umjetnik Mehmed Šiljdedić premijeru Nikšiću poklonio je svoj specifični rad.

– Kao što vidite, devastacija ove ulice je očita. Izvršila se devastacija od bujičnih voda. U toku ovih poplava, naselje Kulen Vakuf je pretrpjelo ogromne materijalne štete, oko 61 objekat kao i poljoprivredne površine. Zaista se nadam, i ovom posjetom premijera Nikšića i ministra Hrnjića, da će Vlada FBiH, kao i niži organi vlasti, kantonalne i vradske uprave uspjeti da nam pomogne u vidu materijalnih sredstava – rekao je za “Avaz” Nermin Dedić, predsjednik savjeta Mjesne zajednice.

Spremni pomoći
Ministar Hrnjić je poručio da je Vlada spremna pomoći Unsko-sanskom kantonu.

– I svakom mjestu koje je stradalo u ovim poplavama i svakom čovjeku. Kako ćemo to učiniti, to ćemo sigurno u narednim danima i sedmicama razgovarati. Došli smo danas zajedno da pokažemo odlučnost da USK nije sam – istakao je Hrnjić.

Premijer Nikšić je dodao da je posjetom Kulen Vakufu okončana današnja posjeta USK.

– Kulen Vakuf, u razgovoru sa svim ovim ljudima, je, vjerovatno, mjesto koje je najviše stradalo u ovim posljednjim poplavama. Nije puno prošlo od posljednjih razgovora s mještanima. U decembru prošle godine, također su bile poplave, a i imali su ogromnu materijalnu štetu. Mi smo danas došli ovdje potpuno svjesni da je puno veća pomoć ljudima data jučer na sjednici Vlade. Ovo je pomoć u vidu iskazane solidarnosti, spremnosti i opredjeljenja da ih podržimo. A, s druge strane nama da vidimo same razmjere ove štete koja je nanesena – kazao je Nikšić.