Nikad nije suvišno govoriti o blagodetima aronije: Bila sušena ili sveža, ova bobica doslovno puca od zdravlja!

 

Lekovita svojstva aronije vekovima su bila poznata Indijancima. Aronija je listopadni grm poreklom iz Severne Amerike. Male tamne bobice biljke Aronia melanocarpa pune su hranjivih vitamina i antioksidanasa, poput vitamina C.
Aronija je tek nedavno stekla popularnost u modernom društvu, a njena lekovitost trenutno se proučava u laboratorijama širom svijeta. Za vas smo izdvojili koja su za znanstveno dokazana lekovita svojstva aronije.

Bobice aronije poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ovo voće sprečava i pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok i telo, a utiču i na brže zarastanje rana.

Aronija održava normalan krvni pritisak. Ona sprečava grčeve u krvnim sudovima i drži krvni pritisak daleko od “opasne zone”. Sok ili čaj od aronije preporučuje ljude koji imaju problema s krvnim pritiskom.

Aronija protiv raka

Istraživanje sprovedeno 2003. godine pokazalo je da se aronija uspješno koristi u borbi protiv raka debelog creva. Istraživači sa Univerziteta Ohajo otkrili su da se voće tamnije boje može uspješno boriti protiv ove bolesti.

Prirodni lekovi od aronije: Kako napraviti sok, džem i slatko od ovog voća! (RECEPT)
Prema istraživanju, pigmenti dobijeni iz crne šargarepe i rotkvice usporili su rast ćelija raka od 50 do 80%, pigmenti iz aronije ubili su petinu postojećih ćelija ove bolesti.

Aronija štiti vaše oči

Tamne bobice aronije sadrže veliku količinu karotena, koji sprečava oštećenje očiju i mogućnost stvaranja katarakte. Aronija je također bogata flavonoidima, kao što su lutein i zeaksantin koji sprečavaju česte upale oka (uveitis).

Aronija i dijeta

Aronija pomaže pri regulisanju telesne težine. Ona sprečava stvaranje viške masnoće oko stomaka, što je problem s kojim se mnogi ljudi redovno suočavaju.

Zdravlje je u aroniji: Napravite živu ogradu od nje!

 

foto: Shutterstock
Aronija ima mali broj kalorija i masnoća, a sadrži i dijetalnu vlaknu koja je čini jednom od najzdravijih voćaka. Ako želite da budete spremni, puni energije i snage, a da pri tom brinete o svom zdravlju, preporučuje se da redovno konzumirate aroniju.

Aronija protiv prehlada

Ako je vaša ishrana uključena i redovno konzumiranje aronije, možete biti sigurni da ćete vas prehlada i grip zaobilaziti u širokom krugu. Pored toga što se odlično bori protiv bakterija i virusa, aronija jača imuni sustav.

Tradicionalno su koristili Indijanci za lečenje prehlade, a nedavna istraživanja potvrđuju antivirusno svojstvo i visok sadržaj vitamina C. Grupa naučnika iz Bugarske otkrila je da aronija ima antivirusnu i antibakterijsku svojstvo.

Ako želite lečite upale ili virusne infekcije, preporučujemo da koristite sušenje bobice ili sok od aronije.

Pogledajte u donjem linku ljekovite proizvode od aronije

DOMACI PROIZVODI OD ARONIJE

stil.kurir.rs