NIJE GNJECAVA I NE LIJEPI SE – OVO JE SAVRŠEN OMJER VODE I RIŽE: Dodajte još 1 sastojak i bit će bolja nego u restoranu

 

Ako vam kuhana riža ne “ispala” kako treba – ako se zrna međusobno slijepljena ili ako je kuhana riža kašasta, postoji mogućnost da grešku pravite u trgovini, kod izbora riže.

Ako od riže želite napraviti fini prilog kojem se “zrna broje”, trebate kupiti rižu dugog zrna. Riža okruglog zrna nakon kuhanja bude kašasta i prikladna je za druge namjene, recimo za riža u mlijeku.

Prije kuhanja rižu treba dobro isprati, u 3-4 vode, a dobro ju je i ostaviti 20-30 minuta da se umače u hladnoj vodi.

maxresdefault-4
Za finu kuhanu rižu treba odmjeriti odgovarajuću količinu vode, omjer mora biti 1:2,5. Dakle, na 1 šoljicu riže ide 2,5 šoljica vode.

Odgovarajuću količinu vode posolite i stavite da prokuha, a nakon toga treba dodati ocijeđenu rižu. Pričekati da ponovo prokuha i onda smanjiti vatru toliko da riža lagano ključa.

Držati poklopljeno i bez miješanja kuhati 15-20 minuta, odnosno dok voda iz riže ne ispari. Riža neće zagorjeti ako je ne miješate, a ako dižete poklopac i miješate voda će ispariti prije nego što se riža skuha pa će ostati tvrda ili će, ako je ostavite na vatri dok dovoljno ne omekša, zagorjeti.

I to je to, riža je kuhana, nije zagorjela, nije slijepljena, nije kašasta.

Ovo je osnovni postupak. Evo još nekih savjeta koji mogu biti od koristi kod pripremanja riže:

– Može se dodati malo curryja, da bi riža bila fino žućkasta.

– Ako stavite malo maslaca, riža će biti sočnija.

– Riža će se još manje lijepiti ako je i nakon kuhanja isepremo mlakom vodom. Za fini okus može ju se kratko “okrenuti” na otopljenom maslacu, uz dodatak prstohvat šafrana. Šafran joj daje zlatnožutu boju i fantastičan okus.

POPULARNO: IZLIJEČILA SAM RAK DOJKE PRIRODNIM PUTEM: Doktori su me otpisali, A ONDA SAM UGLEDALA OVAJ RECEPT!

– Kinezi rižu kuhaju tako da je najprije bace na vrelo ulje, kratko je preprže, posole, te podliju sa odgovarajućom količinom vode. Kad proključa smanje vatru i kuhaju se dok riža ne popije svu tekućinu.

Zatim se riža skine se s vatre i drži neko vrijeme poklopljena da se “odmori”.

– Koliko riže skuhati? Želimo li rižu ponuditi kao prilog, po osobi je dovoljno 70 g zrna, a nudimo li je kao glavno jelo, tada je potrebno 100 g. Kuhanjem riža utrostruči svoj volumen.