NEVJEROVATNA SITUACIJA NA ZASJEDANJU VIJEĆA SIGURNOSTI UN-a: Schmidt iz izvještaja izbacio kritike na račun reisa Kavazovića – “Zaista cijenim kada govori o pomirenju i miru!”

“Mi u međunarodnoj zajednici moramo obnoviti obećanje koje smo dali BiH 1995. – Nikada više. Oni koji rizikuju mir, zaslužuju jasan odgovor.”

 

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas se obratio na sjednici Vijeća sigurnosti UN gdje je predstavio svoj godišnji izvještaj o stanju u BiH.

U izvještaju se navodi da vlasti u bh. entitetu Republika Srpska nastavljaju s podrivanjem institucija Bosne i Hercegovine i da predsjednik RS-a Milorad Dodik “truje političku klimu u tom entitetu i cijeloj državi”.

“DODIK OTVORENO POZIVA NA NEZAVISNOST RS-a”
“Dešavanja u RS nisu uobičajena. Njhovo pozicioniranje, liderstva ovog entiteta su se intenzivirala. Dodik otvoreno poziva na nezavinost i javno govori o tome da će se RS pridružiti Srbiji. To nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Ja sam zabrinut zbog izjave od 20. aprila, zajedničkih stranaka iz RS, gdje se kaže da su entiteti vlasnici državne imovine i da ne žele zakon na državnom nivou i tako se osporava”, kazao je Schmidt u izvještaju.

“Pozivali su na suspenziju Visokog predstavnika, pozivaju sudije iz RS da se povuku iz Ustavnog suda BiH, pozivaju na uspostavu policijske jedinice koja će raditi monitoring linije razgraničenja. Ništa od toga nije u skladu da Dejtonom.”

“Dodik je ranije izložio pogrešno tumačenje Dejtonskog sporazuma vezano za ustavni poredak. U RS novi zakoni sužavaju prostor za civilno društvo i neovisne medije. Pitanje državne imovine se treba riješiti na osnovu konsenzusa. BiH je jedina post-jugoslovenska država koja nije uspjela riješiti ovo pitanje naslijeđa”, kazao je Schmidt.

Govorio je i o tome kako je suspendirao neke odluke NSRS.

“Čini se da postoji namjera da se postigne podrška na domaćem terenu dezinformacijama. Izbjegava se poštivanje odluka Ustavnog suda i pokušava to regulisati entitetskom legislativom. Suspendirao sam odluke NSRS, a Ustavni sud ih poništio.”

“GLORIFIKACIJA GENOCIDA I DALJE PRISUTNA”
Schmidt dodaje da je malo progresa u usvajanju Agende 5+2.

“Malo je progresa postignuto u usvajanju Agede 5+2, BiH se suočava sa značajnim izazovima vezanim za državnu i vojnu imovinu, vladavini prava.

Neadekvatno finansiranje je onemogućilo mogućnosti institucija da zakonski obave sve obaveze. Izgradnja povjerenja je neophodno da bi se održao održivi mir i napredak u BiH. Traume ostaju raširene i često im se ne posvećuje pažnja u BiH zbog nedostatka institucionalnih resursa.”

Poricanje genocida i dalje je problem.

“Poricanje genocida u Srebrenici i glorifikacija ratnih zločinaca su i dalje problem. Izvršio sam izmjene zakona vezano za Srebrenicu. Drago mi je da je Mostar nedavno promijenio imena ulica koje su nosile imena ustaških dužnosnika.”

“Kada je riječ o gonjenju za ratne zločine, BiH je najviše napredovala u regionu ali i dalje ostaje mjesta za napredak”.

NA KRAJU, IPAK, POHVALE ZA REISA
Schmidt je spomenuo reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića.

“Njegove izjave slušaju mnogi i želim reći da postoji mnogo nesigurnosti i mnogi ljudi se ne osjećaj usigurni. Čelnik Islamske zajednice je lično iskusio napade i poniženja tokom rata i zaista cijenim kada govori o pomirenju i miru”, rekao je.

Mi u međunarodnoj zajednici moramo obnoviti obećanje koje smo dali BiH 1995. – Nikada više. Oni koji rizikuju mir, zaslužuju jasan odgovor.

BiH i njen suverenitet i teritorijalni integritet nisu na pregovaračkom stolu. Poštivanje ustavnog i pravnog okvira je temelj za trajni mir i napredak i bez toga ne može ići naprijed ka EU. Potrebno je da krene prema EU i preuzme evropske standarde”, kazao je Schmidt.