NEVJEROVATNA MOĆ SOKA OD ŠARGAREPE: Lijek koji spriječava rak i dijabetes

 

Sok od šargarepe je alternativa uobičajenim vrstama sokova od povrća ali i dobra opcija za zdrav i hranljiv dodatak obroku.

Osim dobrog ukusa, sok od šargarepe ima i druge prednosti koje mogu učiniti mnogo dobrih stvari za vaš želudac, kao što je održavanje zdravlja i prevencija raznih bolesti.

Koliko je ovaj sok ljekovit pokazuje i primjer autora knjiga za djecu, Ann Camerone, koja je 2013. godine pobijedila četvrtu fazu rakaupravo uz pomoć soka od šargarepe.

Ovaj sok može pomoći u prevenciji raka želuca, koji godišnje ubija stotine hiljada ljudi širom svijeta. Najbolje i najprirodnije ljekovito djelovanje dobijamo ako uzimamo sok redovno svaki dan, u količini od 1dl. Šargarepa takodje ima i laksativno djelovanje na crijeva te izaziva pražnjenje i spriječava zatvor.

Magnezijum, vitamin E i vitamin C koji se nalaze u soku od šargarepe takodje mogu smanjiti rizik od razvoja dijabetesa i gastropareze, bolest koja može izazvati žgaravicu, bol u stomaku i povraćanje.

Sok sadrži jako dosta vlakana, čiji unos Vam pomaže da se duže osjećate sito i smanjuje vjerovatnoću da ćete konzumirati hranu, što vam može pomoći u mršavljenju.

Da napravite sok od šargarepe kod kuće u sokovniku, koristite 2 šolje sjeckane šargarepe da dobijete 1/2 šolje svježeg soka. Ovaj sok ima 105 kalorija po porciji i dobar je izvor kalcijuma i raznih vitamina.

Izvor: livestrong.com