Nastavlja se ‘prepucavanje’ Nikšić-Ogrešević: Objavljen i zahtjev Vladi za pomoć

“Građani Cazina moraju znati da je njihovom gradonačelniku (predsjedniku NES-a) bilo važnije pisati političko saopštenje, nego poslati zahtjev za pomoć”, poručio je danas federalni premijer Nermin Nikšić cazinskom gradonačelniku Nerminu Ogreševiću. Ubrzo je uslijedio odgovor Ogreševića, koji je i objavio i fotografiju zahtjeva za pomoć upućenog Vladi FBiH.

“Od političkih sukoba i populizma građani nemaju ništa. Iako izbjegavam da vodim javne, nesvrsishodne političke polemike, jer su mi prioritet građani koji se bore sa poplavama, ipak moram napisati par činjenica s ciljem istinitog izvještavanja. Sve odluke Vlade FBiH su donesene na osnovu pristiglih zahtjeva. Premijer ne dodjeljuje svoj novac, nego novac građana FBiH i zato postoje zakonske procedure koje se moraju poštovati. Za razliku od ranijih struktura, mi u posjetama i pomoći nikada nećemo dijeliti opštine po političkoj pripadnosti i bit ćemo na raspolaganju svima”, poručio je nešto ranije danas federalni premijer Nikšić, a misleći na pritužbe cazinskog načelnika kako ovaj grad nije obuhvaćen u pomoć Vlade Federacije BiH povodom teških poplava koje su zadesile Krajinu.

Vrlo brzo uslijedio je odgovor Nermina Ogreševića, koji tvrdi da se Cazin prije dva dana (17. maja), a putem Unsko-sanskog kantona, službeno obratio Vladi FBiH za pomoć.

“Dužan sam još jednom ukazati na skandalozno ponašanje oktroisane Vlade Federacije BiH, koja više od 48 sati nije imala nikavu reakciju na katastrofalne poplave, koje su pogodile Krajinu i hiljade ljudi. A kada ste i reagirali, i to, očito, samo zbog pritiska javnosti, ispostavilo se da je bolje da niste ništa poduzeli, jer ste nas samo sve dodatno ponizili. Podijelili ste mizernih 500.000 maraka za cijelu Krajinu, i to po stranačkoj liniji te time pokazali sraman odnos prema ovom dijelu Bosne i Hercegovine. No, ni to Vam nije bilo dovoljno. Prije nego što ste se udostojili da makar simbolično, s trodnevnim zakašnjenjem, posjetite unesrećene ljude, prvo ste se naočigled cijele bh. javnosti u Zenici zabavljali s Draganom Čovićem i stranačkim partnerima na utakmici, na kojoj su navijači Zrinjskog otvoreno vrijeđali i državu i sve bh. patriote. Razumijemo empatiju, koju imate prema susjedima, i ekspresne reakcije kada ih zadesi neka nesreća. Ali, podsjećam Vas da je prioritet u radu premijera i Vlade FBiH da pomogne svojim građanima u svakom dijelu ovog bh. entiteta. Nažalost, prethodnih dana pokazali ste da je Krajina na marginama vašeg interesovanja”, napisao je Ogrešević.

Dodao je kako će za sanaciju štete nastale poplavama biti potrebne desetine miliona KM, te da građani Krajine očekuju značajniju pomoć od Vlade FBiH.

Podsjetimo, federalna vlada je za pomoć Krajini za sada izdvojila 500.000, dok je Vijeće ministara BiH za ovu namjenu izdvojilo jedan milion. Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić naglasili su da će zahtijevati da taj iznos bude veći.

Ekipe N1 su i danas na terenu u Krajini, gdje im brojni sagovornici naglasili kako će šteta sigurno biti višemilionska.