NAKON ŠAMARA IZ BEČA, BOŽINOVIĆ TVRDI: “Austrija ne vidi Hrvatsku kao problem, čak će imati i koristi…”

“Jasno je da je dobar signal da austrijski kancelar u srijedu dolazi ovdje, sastat će se s predsjednikom Vlade Plenkovićem i ovo će biti tema. Austrija ne vidi Hrvatsku kao problem, kao što sam rekao”, poručio je Božinović.

 

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović komentirao je temu ulaska Hrvatske u Schengen nakon što je jučer austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner rekao da se protivi proširenju Schengena.

“Austrijski ministar jučer u radijskoj emisiji je komentirao Schengen. Razgovarali smo. Austrija od naših početaka pristupa Schengenu podržava naš ulazak u Schengen, tu se ništa nije promijenilo, rekao je na početku Božinović”, prenosi N1.

“Oni će imati koristi jer našim ulaskom u Schengen jača sigurnost granica. Hrvatska i Austrija imaju određene zabrinutosti za rutu preko Zapadnog Balkana. Činjenica je da je ove godine povećan broj ilegalnih migracija na svim rutama, pogotovo na mediteranskoj gdje je porast do 193 posto. I Hrvatska bilježi porast. Kad je u pitanju Austrija, većina ne ide preko Hrvatske, nego iz Srbije preko Mađarske. Problem postoji kad govorimo o migracijama, a ne o našem pristupu Schengenu, i zato imamo izvanredno Vijeće u petak”, dodao je.

“Jasno je da je dobar signal da austrijski kancelar u srijedu dolazi ovdje, sastat će se s predsjednikom Vlade Plenkovićem i ovo će biti tema. Austrija ne vidi Hrvatsku kao problem, kao što sam rekao”, poručio je Božinović.

Odgovarajući na pitanja Božinović je rekao:

“U toj izjavi nije bilo spominjanja zemalja pojedinačno, već je bilo riječi o proširenju. Svako ima svoj stil komunikacije. Svako ima svoj problem s ilegalnim migracijama. Austrija nije zemlja na vanjskoj granici jer je okružena članicama Schengena, ali ondje dolazi velik broj ilegalnih migranata od kojih velik broj nije registriran. A ako tako dođu u unutarnju granicu, onda neko u schengenskom prostoru ne radi adekvatno svoj posao.

“Hrvatska radi odličan posao. Od početka govorimo, i to postaje jasno svima, Hrvatska je dobitak i za Schengen i za EU. Mi smo prošli takav trening kroz ispunjavanje uvjeta za ulazak u schengenski prostor kakav nije prošla nijedna država. Hrvatska je jedina prošla kroz cijeli proces zamišljen novom uredbom”, naglasio je.

Tagovi: